Konec barevných paneláků, módní trend je šedá

Pátek, 14. 7. 2017, 8:49 - BOHUMÍN – V Bohumíně pokračují se zateplováním nízkých paneláků. Naplno se rozjela druhá etapa osvědčených hromadných oprav. Letos se nových fasád dočká hned desítka bytových domů. Městskou pokladnu to bude stát 73 milionů korun. Přes třicet procent nákladů městu pomůže uhradit dotace z evropských fondů.

Opravy se dotknou jednatřiceti vchodů s více než čtyřstovkou bytů. Scénář hromadných oprav se přitom nemění. Bude probíhat stejně jako v případě loňských rekonstrukcí nízkých paneláků nebo v předchozích letech věžáků. Domy budou mít zateplené fasády a střechy, nové balkóny, lodžie i vstupy do domů. Ty dostanou nové dveře, schránky a zvonky.

„Vzhledem k tomu, že jde o zhruba padesát let staré panelové domy, navrhl jsem pro ně decentní šedé odstíny fasád s výraznějšími dílčími prvky. Práce se jen výjimečně dotknou interiéru, vše podstatné se bude odehrávat zvenčí. Kromě zateplování fasád a střechy se budou ještě měnit původní okna ve společných prostorách za nová plastová, na které se nedostalo v rámci předchozích hromadných výměn,“ uvedl architekt Jan Hock z odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Obyvatelé rekonstruovaných paneláků musejí proto počítat až do podzimu s mírným nepohodlím. Paneláky obepne lešení, okna překryje igelit, vše doplní zvýšená prašnost a hluk ze stavebních prací. Objekty po zateplení dostanou i nové klempířské prvky včetně hromosvodů. Termín dokončení závisí na velikosti konkrétního domu a rozsahu oprav. Některé budou hotovy už v srpnu, jinde se práce protáhnou až do listopadu.

 „Zásah, který se obyvatel rekonstruovaných paneláků dotkne nejvíce, je kompletní přestavba lodžií. Měnit se budou podlahy a zábradlí, proto budou lodžie po dobu jejich opravy zcela nepřístupné. Naši nájemníci z tohoto důvodu neplatí po dobu oprav za jejich  užívání nájemné,“ upřesnila Jitka Ptošková, vedoucí odboru rozvoje a investic bohumínské radnice.

Město vlastní 4,3 tisíce bytů, a je tak v Bohumíně největším vlastníkem bytového fondu. Ročně na nájemném vybere 140 milionů korun a vše investuje zpět do oprav, investic a správy domů a bytů. V posledních pěti letech vyměnilo za 60 milionů korun v 1700 bytech stará okna za nová plastová, na centrální zásobování teplem z dětmarovického teplovodu napojilo za 140 milionů korun téměř 700 bytů a dokončilo hromadnou rekonstrukci 10 věžáků za 100 milionů korun. Vloni si první série zateplování nízkých paneláků vyžádala u šesti domů 40 milionů korun. Letos by mělo jít do oprav a investic městských domů 161 milionů korun. Kromě oprav nízkých paneláků se například napojují další domy na teplovod z dětmarovické elektrárny.

I přes hromadné rekonstrukce se nájem v městských bytech až do roku 2018 zvyšovat nebude. „Chceme tak Bohumíňáky odměnit za to, že si plní své povinnosti a že za nájem pravidelně platí. I přes naše hromadné opravy na nájmu nic nepoznají. Jen se jim zlepší kvalita bydlení,“ doplnil místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky