Kandidátku pro parlamentní volby podalo 25 politických subjektů

Úterý, 15. 8. 2017, 19:03 - OSTRAVA - Kandidátní listinu pro parlamentní volby, které se budou konat 20. a 21. října, podalo moravskoslezskému krajskému úřadu 25 politických stran a hnutí. O přízeň voličů tak bude usilovat o 6 politických seskupení více než v roce 2013.

V zákonném termínu, do dnešní šestnácté hodiny, předložilo Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje své kandidátní listiny 18 politických stran a 7 hnutí.

Krajský úřad nyní kandidátní listiny přezkoumá a vyzve politická uskupení k odstranění eventuálních závad. Výzvy musí vyhotovit nejpozději do 23. srpna.

Závady v kandidátkách pak politické strany, hnutí nebo jejich koalice musejí odstranit nejpozději do 31. srpn.

Pondělí 21. srpna je nejzazší termín, dokdy mohou politické strany, hnutí nebo jejich koalice doplňovat, vyměňovat kandidáty, popřípadě měnit jejich pořadí na kandidátní listině.

Nejpozději do 1. září musí krajský úřad vydat rozhodnutí o registraci kandidátní listiny, nebo o jejím odmítnutí, popřípadě o vyškrtnutí kandidáta. Vyškrtávat kandidáty z kandidátních listin (nemohou je už ale doplňovat, popřípadě měnit jejich pořadí) mohou politické strany, hnutí nebo jejich koalice do 18. října do 14 hodin, tedy nejpozději 48 hodin před zahájením voleb.

Parlamentní volby v roce 2013 v Moravskoslezském kraji vyhrála ČSSD (26,38 % hlasů) před hnutím ANO (18,07 % hlasů). Na třetí pozici skončila KSČM (17,53 % hlasů). V Poslanecké sněmovně ČR zasedli také poslanci z Moravskoslezského kraje za Úsvit přímé demokracie T. Okamury (7,78 % hlasů), KDU-ČSL (7,24 % hlasů), TOP 09 (6,16 % hlasů) a ODS (5,45 % hlasů). K volebním urnám přišlo 55,48 % oprávněných voličů. 

Strany a hnutí kandidující v našem kraji v letošních parlamentních volbách         

Komunistická strana Čech a Moravy, Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD), Řád národa - Vlastenecká unie, ROZUMNÍ - stop migraci a diktátu EU - peníze našim občanům, důchodcům, dětem, zdravotně postiženým, Česká strana sociálně demokratická, Občanská demokratická strana, TOP 09, Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa Miroslava Sládka, Česká pirátská strana, ANO 2011, Strana Práv Občanů strana, Česká strana národně sociální, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Strana svobodných občanů, Občanská demokratická aliance, Česká národní fronta, CESTA ODPOVĚDNÉ SPOLEČNOSTI, Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, Strana zelených, REALISTÉ, STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ, Dobrá volba 2016, Radostné Česko, Blok proti islamizaci - Obrana domova, SPORTOVCI PRO SPOLEČNOST.

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky