Kalendárium historických událostí města Ostravy

první abiturienti
první abiturienti
Úterý, 20. 6. 2017, 3:28 - OSTRAVA - Díky přílivu technické i humanitní inteligence do Moravské Ostravy v 70. letech 19. století se vytvořily podmínky pro založení střední školy. Jako první vznikla z iniciativy vedení města v r. 1877 nižší německá reálka. Projekt českého gymnázia připravovala již od r. 1885 Matice ostravská pod vedením JUDr. Edmunda Palkovského a Ing. Emanuela Balcara. 22. června 1896 podala Ústřední Matici školské žádost o zřízení české reálné školy.

Zamítavou odpověď zdůvodnila matice nedostatkem finančních prostředků. Výbor Matice Ostravské se tedy rozhodl zřídit střední školu na vlastní náklady. První studenti nastoupili ve školním roce 1897/1898. Přesto, že na provoz gymnázia nepřispívala obec ani země, povedlo se ze soukromých matičních prostředků a darů otevřít pro gymnázium zbrusu novou budovu v dnešní Matiční ulici již v následujícím školním roce.

Dne 25. června 1911 uspořádal Ostravský autoklub automobilové závody Opava- Ostrava za účasti arcivévody Karla Štěpána, slezského zemského prezidenta hraběte Kolowrata a dalších významných hostů. Trať závodu dlouhá asi 20 kilometrů začínala v Komárově u Opavy a končila v Třebovicích. V konkurenci 23 závodníků zvítězil jistý pan Launer na voze značky Puch. Rovněž borci na strojích české výroby Laurin & Klement se nemuseli za své výkony stydět. V očích novinářů se však největším hrdinou stal inženýr Sleevogt, který s vozem Apollo dojel do cíle vzdor tomu, že měl jednu z pneumatik zcela rozbitou. Průběh závodu zdokumentovala rovněž filmová kamera.

Dne 25. června 2004 zemřel ve věku 65 let jazzový kytarista a houslista Richard Kroczek starší. Na housle začal hrát již v pěti letech. Na Lidové konzervatoři v Ostravě pak studoval obory kytara, skladba a dirigování. Kariéru hudebníka začal v big-bandu dr. Sochora. Patřil k zakládajícím členům populární skupiny Bukanýři, s nimiž natočili řadu gramofonových desek, na kterých se podílel jako interpret, aranžér a skladatel. V osmdesátých letech nastoupil do Ostravského rozhlasového orchestru, kde působil více než deset let. V roce 1984 založil pop-jazzovou skupinu Mikro, v niž hrál jeho syn Richard a Radek Pastrňák, budoucí zakladatelé kapely Buty. Na ZUŠ Eduarda Marhuly v Ostravě - Mariánských Horách vyučoval hře na kytaru a souborové hře a vychoval řadu vynikajících muzikantů. Inicioval rovněž setkání mladých jazzových skupin Jazztalent v ostravském klubu Parník.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky