Kalendárium historických událostí města Ostravy

Bedřich (Fritz) Augustin Tkaczyk
Bedřich (Fritz) Augustin Tkaczyk
Sobota, 27. 5. 2017, 8:38 - OSTRAVA - Papež Jan Pavel II. zřídil dne 30. 5. 1996 svou bulou Ad Christefidelium spirituali rozdělením olomoucké diecéze novou římsko-katolickou Ostravsko-opavskou diecézi se sídlem v Ostravě. Do jejího čela jako diecézního biskupa jmenoval dosavadního světícího biskupa pražského Mons. Františka Lobkowicze. Jeho slavnostní inaugurace proběhla 30. 8. 1996 v katedrále Božského Spasitele v Ostravě. Na území ostravsko-opavské dieéze se nachází 276 farností, které jsou rozděleny do 11 děkanátů.

Dne 1. 6. 1979 zemřel v Ostravě malíř a grafik Bedřich (Fritz) Augustin Tkaczyk. Narodil se 7. 2. 1910 v Brzezince (Polsko), v 30. letech 20. století studoval na umělecké škole ve Vídni. Před 2. světovou válkou v Ostravě vystavoval společně s německými výtvarníky, v roce 1942 byl navržen na ocenění výtvarnickou Cenou města Moravské Ostravy. Ve svém díle zpracovával tématiku průmyslového Ostravska, maloval květinová zátiší a neobvyklou krajinu. Od 50. let realizoval také řadu dekorativních a architektonických prací, např. nádvoří základní školy Mitušova. Byl členem spolků Tvůrčí skupiny Kontrast a Tvůrčí skupiny Ostrava, s nimiž vystavoval.  

Italská společnost Video On Line připojila 4. 6. 1996 své uzly na severní a střední Moravě k celosvětové informační síti Internet. Spojení bylo zajištěno pevnými linkami Ostrava - Praha a Olomouc - Praha o přenosových kapacitách 64 kb za sekundu. Uživatelům bylo umožněno napojení na Internet bez časového omezení za poplatek 495 Kč měsíčně. Rozvoj internetu v ČR byl teprve na svém počátku, 23. dubna začal vycházet Neviditelný pes Ondřeje Neffa, 30. dubna 1996 oznámil Ivo Lukačovič spuštění Seznamu těch nejlepších WWW stránek u nás, řada tištěných deníků postupně začala uveřejňovat svou internetovou podobu. V celé ČR měl do konce roku 1996 vzrůst počet uživatelů internetu na 30 tisíc.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky