Kalendárium historických událostí města Ostravy

Sobota, 24. 12. 2016, 5:56 - OSTRAVA - Dne 26. 12. 1461 udělil český král Jiří z Poděbrad městu Ostravě právo konat druhý jarmark (první jarmark udělil městu Karel IV. v roce 1362). Z listiny je patrné, že probíhal na podzim o svátku sv. Cecílie (22. listopadu). Začínal čtyři dny před tímto svátkem a končil čtyři dny po něm. Udělení tržního privilegia je dokladem vzrůstu řemeslné výroby a obchodu v Ostravě po ukončení husitských válek a války mezi Jiřím z Poděbrad a uherským králem Matyášem. Vedle řemesel a obchodu zůstávalo i nadále zemědělství významným zdrojem obživy obyvatel.

Dne 27. 12. 1823 se ve Skašticích (okr. Kroměříž) narodil Jan Pobial, učitel a školní inspektor (zemřel 14. 12. 1892 v Moravské Ostravě). Svoji učitelskou dráhu zahájil pravděpodobně v roce 1841 po složení učitelské zkoušky na Německém učitelském ústavu v Olomouci. Do Moravské Ostravy přišel v roce 1859 a jeho prvním působištěm se stala farní škola. V roce 1868 byl ustanoven ředitelem na nově zřízené hlavní škole v Moravské Ostravě. V průběhu let se stal uznávaným pedagogem, za což získal v roce 1886 od rakouského císaře zlatý záslužný kříž. Jako zástupce učitelů byl jmenován členem místní i okresní školní rady a také vykonával funkci školního inspektora. Jeho další aktivity byly spojeny například s Učitelskou jednotou Komenský nebo Ústřední maticí školskou v Moravské Ostravě. Ve volných chvílích se věnoval historii a hudbě.

Dne 31. 12. 1836 vydalo Moravskoslezské gubernium v Brně rozhodnutí, podle kterého byl suspendován z úřadu a platu moravskoostravský syndik Kašpar Hauke. Tento právnicky vzdělaný úředník, patřící k tehdejší městské elitě, působil ve funkci syndika a 1. radního u moravskoostravského magistrátu v letech 1801–1836. Jeho hlavní pracovní náplní bylo vést politickou a soudní agendu. Důvodem k odvolání byla závažná pochybení v soudní agendě, především ve vedení sirotčího, depozitního a pozemkového úřadu, dále chyby u pozůstalostních řízení a také nedodělky v registratuře. Stížnosti na jeho špatné úřadování podal k apelačnímu soudu v Brně již v roce 1818 tehdejší purkmistr Franz Streibel. Poslední hloubková kontrola v létě 1836, provedená krajským komisařem Theodorem Hockem a arcibiskupským účetním Wiesnerem a podpořená udáním 13 ostravských měšťanů, měla za následek Haukův definitivní pád. V březnu 1837 následovalo odvolání celého vedení města - purkmistra Václava Lihotzkého, 2. radního Petra Rinkeho a 3. radního Jiřího Žurovce.   

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky