Kalendárium historických událostí města Ostravy

Sobota, 1. 10. 2016, 7:26 - OSTRAVA - Dnem 4. 10. 1828 je datován rozpočet na zbourání Kostelní brány, též Dolní a věže, součástí moravskoostravských městských hradeb. Návrh na demolici byl podán zednickým mistrem Janem Michnou s uvedením rozsahu odklízecích prací v celkové hodnotě 64 zlatých, což představovalo odklizení 16 kubických sáhů kamenného zdiva. Dokument však obsahoval nepřesnosti a zejména rozdíl v nákladech na zbourání věží. Demolice byla provedena později, v květnu roku 1830. Podle zachovaného licitačního protokolu práce provedla Rudolfova huť, jejímž ředitelem byl František Kleinpeter.

Dne 6. 10. 1831 se do Přívozu a Moravské Ostravy rozšířila asijská cholera. Nemoc se v Evropě objevila poprvé v roce 1830 a na Ostravsko se dostala přes Bohumín z Fryštátu.  Okamžitě byly rakouskou vládou ve Vídni uvedeny v platnost předpisy o moru z roku 1770 a ustavena cholerová komise. Epidemie se šířila do dalších území, a tak byl náš kraj chráněn vojenským zdravotním kordónem podél státních hranic s Pruskem a podél zemské hranice s Haličí. Byl důsledně kontrolován pohyb obyvatel, zboží i dobytka. Důležitou postavou boje proti epidemii, vedle mnoha dalších, byl městský ranhojič František Streibel, který nejen léčil nemocné, ale věnoval se také osvětě a prevenci. Tato hrozná nemoc sužovala obyvatelstvo do prosince 1831.

Dne 9. 10. 1849 se ve Vítkovicích narodil MUDr. Otto Andrée, praktický lékař a městský zastupitel. Vyrůstal v rodině důlního ředitele Alberta Andrée, po absolvování gymnázia v Těšíně se věnoval studiu medicíny na univerzitách ve Würzburgu (Německo) a Vídni, promoval v roce 1872. Usadil se jako praktický lékař v Moravské Ostravě, pro nezištnou pomoc a přístup k pacientům požíval oprávněné důvěry, obdiv i uznání místních občanů. Životní oporou mu byla manželka Anna, rozená Mládková, s níž měl dvě děti. Založil lékařské zájmové sdružení, v jehož čele stál mnoho let (Aerzteverein für Mähr. Ostrau und Umgebung/Lékařská asociace pro Moravskou Ostravu a okolí). Svou odbornou lékařskou aktivitu věnoval boji proti TBC. Neomezoval se pouze na léčbu této zákeřné choroby, ale značné úsilí vyvinul také v prevenci a osvětě, vybudoval první pomocnou a poradní stanici pro TBC. Od roku 1896 zasedal v moravskoostravském městském zastupitelstvu, krátce před smrtí se mandátu vzdal. Zemřel 6. 4. 1910 v Moravské Ostravě.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky