Josef Sousedík je zpět na vsetínské radnici

Pátek, 16. 12. 2016, 11:54 - OSTRAVA - Patnáctého prosince 1944, tedy před dvaasedmdesáti lety zastřelilo gestapo Josefa Sousedíka. Uctít tak památku bývalého starosty, vynálezce, vlastence a bojovníka proti fašismu se vsetínská radnice rozhodla nejen pokloněním u jeho hrobu na Valašském Slavíně v rožnovském skanzenu, ale také odhalením sochy z lipového dřeva v životní velikosti. Socha je umístěna ve čtvrtém patře vsetínské radnice a městu ji věnoval Spolek pro uctění památky Josefa Sousedíka.

V den výročí úmrtí, které připadá na čtvrtek 15. prosince se dopoledne místostarostka Simona Hlaváčová a členové Českého svazu bojovníků za svobodu poklonili památce Josefa Sousedíka u jeho hrobu, který nechalo město Vsetín umístit před dvěma lety na Valašském Slavíně.

Odpoledne se pak za účasti vedení města, členů Českého svazu bojovníků za svobodu, rodiny, Sokolů, pracovníků Státního okresního archivu či studentů Masarykova gymnázia konalo slavností odhalení sochy, která vznikla v dílně vsetínského řezbáře Romana Mikuše v Srní. „Josef Sousedík byl celoživotní vlastenec a hrdina, který obětoval život za nás. Mám radost, že v letošním roce se Josef Sousedík po mnoha letech dočkal ocenění od prezidenta republiky a také je mi ctí, že jsem mohl být u toho, když se Josef Sousedík vrátil zpět na vsetínskou radnici,“ uvedl při odhalování sochy starosta Jiří Čunek. O významu Josefa Sousedíka pro město Vsetín také pohovořil ředitel okresního archivu na Vsetíně Tomáš Baletka.

Po slavnostním odhalení sochy zazněla před budovou radnice na počest památky Josefa Sousedíka čestná salva, kterou provedli strážníci Městské policie Vsetín.

V neděli 18. prosince se bude od 10 hodin sloužit za Josefa Sousedíka mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Vsetíně. Od 17 hodin pak proběhne na vsetínském zámku komponovaný vzpomínkový program „Takový byl Josef Sousedík“, během něhož si budou moci návštěvníci prohlédnout také státní vyznamenání, které letos Josef Sousedík In memoriam obdržel. Pro veřejnost je vstup volný.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky