Jak se vyrábí trubky pro ropné vrty? Můžete se podívat

Úterý, 25. 4. 2017, 10:05 - TŘINEC/OSTRAVA - Jedinečnou příležitost vidět zblízka specifickou produkci malých i větších trubek ve společnosti Třinecké železárny - Válcovna trub budou mít lidé z Ostravy a okolí. Tradiční Den otevřených dveří se uskuteční v pondělí 1. května od 8.00 do 12.00 hodin přímo v ostravské části Vítkovice.

V minulosti provoz Třineckých železáren v Ostravě pořádal Den otevřených dveří převážně pro rodinné příslušníky zaměstnanců a jejich známé. „Letos se mohou přijít také podívat i zájemci z řad Ostravanů a okolí. Kromě samotné výroby trubek na zařízeních nazvaných Velký a Malý Mannesmann budou mít návštěvníci možnost zhlédnout také brousící linky, které slouží k broušení vnitřního a vnějšího povrchu trubek. Dále můžou vidět lakovací linku, která provádí nástřik speciálního laku k ochraně povrchu trub před korozí. V rámci prohlídky bude také v provozu nová zušlechťovací linka a zařízení pro úpravu konců trubek,“ říká vedoucí provozu Válcovny trub Miroslav Szymanik.

Trubky z produkce Třineckých železáren lze vidět na mnoha místech nejen v České republice, ale i zahraničí. Je z nich postavena například konstrukce haly svinovského nádraží či berlínského stadionu, horské dráhy v Buffalu či Madridu, jeden z kolotočů ve vídeňském Prátru nebo pažnicové trubky ropné vrty.

Válcovna umí vyrobit trubky o průměrech od 60,3 až do 406,4 mm s tloušťkou stěny od 6,3 do 60 mm z legovaných i nelegovaných ocelí. Ty nachází uplatnění v energetických zařízeních, chemickém a geologickém průmyslu na těžbu a rozvod ropy, zemního plynu, vody. Najdeme je například v geotermálních vrtech ve Veľkém Mederu na Slovensku. Ale také na nápravy, rámy a podvozky pro Tatrovky, nárazníky železničních vagónů, či jako mikropiloty, výstuže pro stavbu dálnic, tunelů a mostů, stožáry a další ocelové konstrukce nejrůznějších budov a staveb.

Umožňuje to ojedinělá výroba, kde trubka vzniká proválcováním naděleného kontislitku na poutní stolici. „Výroba musí být velmi přesná a splňovat vysoké nároky na kvalitu. Každá trubka má svůj rodný list, takže naši zákazníci po celém světě vědí přesně, kdy byla trubka vyrobena, z jakého materiálu a kde,“ vysvětluje vedoucí provozu.

První natupo svařená trubka byla vyrobena v tehdejší Rakousko-Uherské monarchii před 134 lety, a to právě ve vítkovickém závodě v roce 1883. Výroba bezešvých trubek tu byla zavedena v roce 1896 a trvá dodnes. Do skupiny podniků Třinecké železárny – Moravia Steel se válcovna připojila v roce 2005. V roce 2010 se stala Válcovna trub provozem Třineckých železáren.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky