Iráčané: Děkujeme, že tu můžeme začít nový život

Čtvrtek, 28. 4. 2016, 7:19 - ČESKÝ TĚŠÍN - Iráčtí křesťané, kteří se v úterý přestěhovali do čtyř bytů na různých místech Českého Těšína, si nové bydlení pochvalují, především soukromí, kterého se jim po době společného pobytu dostalo.

„V rekreačním středisku, kde jsme byli před tím, bylo vše v pořádku a byli jsme tam hodně rádi. Je ale velice příjemné zakotvit v soukromí. Děkujeme Bohu,“ uvedl čtyřiapadesátiletý Naiel Al Ajmeyah na tiskové konferenci Slezské diakonie. „První pocity v bytě? Zakotvit v soukromí je krásné. A jsme velice vděčni, já, i moje rodina, že můžeme začít nový život v tomto krásném státě,“ dodal jeho krajan, o generaci mladší Marwan Qarl, který do Česka dorazil s manželkou a dvěma dětmi.

Za sebou mají první noc v nových bytech v Českém Těšíně. Do nich se přestěhovali z rekreačního zařízení v Soběšovicích. První rok jejich pobytu v Česku platí Nadační fond Generace 21. V regionu se o rodiny stará Slezská diakonie.

„Už jsme si uvařili. Měli jsme včera rýži s kuřecím masem. Dnes manželka připravuje bílé fazole. Víc než dva měsíce jsem je nejedl,“ svěřil se Naiel. Česká kuchyně mu chutná, jen nechápe, že do jídla přidáváme cukr. Tradiční česká jídla chutnají i Marwanovi Qarlovi, který sní o tom, že si v budoucnu otevře vlastní restauraci. V Česku už dokonce ochutnal i vepřové maso, které sice jako křesťan jíst může, ale v původní vlasti k němu neměl přístup. „Vepřové maso jsem tady jedl. Několikrát. Ale vždy jen trochu ochutnal,“ dodal.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky