Horníci nevyfárali. Vedení dolu je nakonec umluvilo

Úterý, 3. 5. 2016, 11:04 - KARVINÁ - V podzemi Dolu Darkov protestovalo 46 horníků, kteří chtěli odpovědi, které se týkají špatné hospodářské situace těžební společnosti OKD.

Skupinu protestujících tvořilo dvacet šest horníků, kteří nevyfárali z noční směny a k nim se přidalo 20 havířů ze směny ranní.

Podle dostupných informací provoz dolu funguje normálně a nejde ani o stávku, kterou by organizovali odbory.

V této chvíli jsou již horníci na povrchu. Ještě před tím k nim sfáral předseda hornických odborů Jaromír Pytlík, a podle všeho někdo z vedení těžební firmy a promluvil s nimi, protože havíři chtěli mluvit s manažery.

Potvrdilo se, že horníci chtěli vědět, zda je firma ztrátová a hlavně, jestli bude dnes, v úterý 3. května, na ni podán insolvenční návrh.

Situace je velice vážná a doly OKD dávají práci 12 tisícům lidí.

K celé situaci se také vyjádři l vládní zmocněnec jiří Cienciala:

Chápu horníky, kteří se rozhodli dát důrazně najevo svoji nespokojenost a strach o svou budoucnost. Upozorňujeme na to, že situace kolem OKD je vážná už od ledna, i na to, že může horníkům dojít trpělivost. Nepodporuji nátlakové akce ani vyhrožování ze strany AHG, ale je nutné začít intenzivně jednat o řešení situace, která může mít pro region nedozírné následky.

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky