Hendikepovaní středoškoláci dostali nové plošiny

Pondělí, 17. 10. 2016, 10:01 - OSTRAVA - živatelé mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem vysportovali peníze na nové schodišťové plošiny pro žáky Střední školy prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě – Porubě. Škola, která kromě zdravých dětí vzdělává víc než tři sta žáků s různými stupni hendikepu, bojovala s velmi špatným technickým stavem stávajících schodišťových plošin. Díky 400 tisícům korun od Nadace ČEZ mohla zakoupit nové plošiny, které na rozdíl od předchozích umožňují přepravu na elektrických vozíčcích, a umožnit tak každodenní vzdělávání dětem s omezenou schopností pohybu.

Jako jedna z mála středních škol v Moravskoslezském kraji vzdělává Střední škola prof. Zdeňka Matějčka nejen zdravé děti, ale také žáky s tělesným nebo mentálním postižením, kombinovanými vadami a poruchami autistického spektra v pestré nabídce oborů zakončených maturitní zkouškou, výučním listem i dalších oblastech středního vzdělání. „Z celkového počtu více než tisíce našich žáků je přibližně jedna třetina z nich nějakým způsobem zdravotně znevýhodněná, 29 dětí pak trpí značně omezenými možnostmi pohybu. Zastaralé vybavení jim už bohužel neumožňovalo plnohodnotnou účast na všech vzdělávacích, výchovných a také volnočasových programech, které se často odehrávají například v tělocvičnách, bazénu nebo kinosálu,“ řekl Ing. Radovan Maresz, ředitel Střední školy prof. Zdeňka Matějčka.

Škola se proto rozhodla požádat o pomoc uživatele mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem a získat finanční prostředky na nákup a instalaci nových schodišťových plošin. „K získání potřebných 400 tisíc korun bylo potřeba vysportovat opravdu hodně bodů. Jsme rádi, že se toho uživatelé nezalekli a projekt během pár dní úspěšně vybodovali. Hendikepovaní studenti v Ostravě díky nim získali přístup k plnohodnotnému vzdělání i aktivnímu trávení volného času po boku svých vrstevníků,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Podpořit vybraný veřejně prospěšný projekt prostřednictvím aplikace EPP – Pomáhej pohybem je velmi jednoduché. Stačí si ji nainstalovat do svého telefonu a pomocí vlastního pohybu generovat body, které Nadace ČEZ následně přemění ve finanční příspěvek. Aplikace zaznamenává hned několik druhů aktivit, jako například běh, chůzi, jízdu na kole nebo tanec. Celkem už s aplikací pomáhá přes 244 tisíc lidí. Více na www.pomahejpohybem.cz.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky