Hasiči zachraňovali „horolezce“ z havířovské budovy

Záchrana muže
Záchrana muže
Čtvrtek, 24. 5. 2018, 6:25 -

Dvě jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) z Havířova a Karviné se zapojily ve středu 23.5.2018 ráno v Havířově-Městě do nevšední záchrany muže středního věku, který se marně pokoušel dostat po lezeckém laně vlastní výroby ze střechy sedmipodlažní budovy dolů. Lano, které ho mělo zachránit, jej přitom na plášti budovy málem uškrtilo.

Operační středisko hasičů bylo o muži, visícím na laně uprostřed budovy v ulici E. F. Buriana, informováno ve středu ve čtvrt na sedm ráno. Do centra Havířova ihned vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) - ze stanic v Havířově a Karviné, odkud sem rychle dojížděla lezecká skupina HZS MSK Územního odboru (okresu) Karviná.

Muž údajně bydlel na střeše vysokého domu a spouštěl se jen rukama na terasu pod ní na laně, opatřeném několika uzly a smyčkou. Lano měl při příjezdu hasičů namotáno kolem ruky i nohy a při vysílení se mu ještě smyčka nešťastně omotala kolem krku.

Jeden z havířovských hasičů okamžitě slanil k vyčerpanému muži a připoutal jej na sebe pomocí opasku a smyčky. To už dojeli karvinští hasiči-lezci, poslali kvalitní lano a staré lano odřízli. Zasahující hasič se slanil spolu se zachraňovaným mužem na terasu do bezpečí.

 

« zpět do rubriky