Hasiči vyprošťovali čtyři havarovaná vozidla. Fotogalerie

Středa, 22. 2. 2017, 12:14 - OSTRAVA - Kvůli namrzlým či zledovatělým silnicím měli ve středu ráno a dopoledne profesionální hasiči v Moravskoslezském kraji s jejich těžkou technikou plné ruce práce, především na Novojičínsku. Vyprošťovali zde na třech místech - osobní automobil Seat Leon na střeše v potoce Bílovka, zasunutý pod mostem ve Velkých Albrechticích, osobní automobil Škoda Octavia na střeše v nedalekých Olbramicích a nákladní automobil Mercedes s přívěsem v Kopřivnici.

K tomu můžeme přidat ještě ranní vyproštění osobního automobilu v příkopu v Bašce, zde však vyproštění zvládla jednotka hasičů navijákem hasičské cisterny. Bez zranění a bez úniku provozních kapalin.

Snad nejkomplikovanější byla nehoda osobního automobilu Seat Leon ve Velkých Albrechticích, který skončil pod mostem, tedy špatně dosažitelný pro řádné zavěšení na hydraulickou ruku hasičského vyprošťovacího speciálu Mercedes Actros Bizon. Z auta ve vodě na střeše unikly dvě v něm cestující ženy, jedna z nich byla zraněná.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve středu krátce po osmé hodině ranní. Do Velkých Albrechtic, k mostu nedaleko kostela, vyjely tři jednotky hasičů s vyprošťovacím speciálem Bizon a pojízdnou dílnou.

I když z havarovaného seatu nic do vodního toku neunikalo, hasiči povolali na místo i pracovníka státního podniku Povodí Odry, tak hasiči preventivně postavili na říčce Bílovce nornou stěnu a měli připraven speciální nasákavý sorbent.

Po zdokumentování nehody policisty, kdy měli hasiči čas si promyslet postup. Nakonec potáhli hydraulickou rukou Bizona seat opatrně po dně z pod mostu ven. Auto až nečekaně jednoduše bez dalšího poškození střechy sklouzlo do otevřeného prostoru, kde už mohli hasiči navázat hydraulickou ruku Bizona na několika místech a pak seat otočili ještě ve vzduchu nad vodou na bok. Potom jej hydraulickou rukou zvedli na okraj silnice a postavili na kola.

Během tohoto zásahu uniklo z havarovaného auta do vody jen minimum nečistot. Hasiči je zachycené nornou stěnou zasypali na vodní hladině sorbentem a lopatou shrnuli do igelitového pytle. Nakonec ještě prozkoumali dno Bílovky kolem místa nehody. Podařilo se jim vylovit několik menších částí seatu i osobní věci cestujících.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky