hasiči chytli ve stupačkách hronzýšovce duhového

Pondělí, 24. 10. 2016, 13:30 - OSTRAVA - Asi metr dlouhého a zprvu neznámého hada se podařilo v neděli ráno velmi rychle chytit profesionálním hasičům z v jednom z bytů v Ostravě - Hrabůvce v Klegově ulici. Had odpočíval ve stupačkách za toaletou, hasiči ze stanice v Ostravě - Přívoze, která se na záchranu a odchyt zvířat specializuje, použili odchytové kleště na hady.

Potom ještě marně pátrali u obyvatel domu po případném chovateli. Hada, z něhož se vyklubal hroznýšovec duhový, hasiči předali Městské policii Ostrava. Strážníci jej dočasně umístili v útulku, který mají ve správě, kde bude až do doby vypátrání majitele.

Hroznýšovec duhový dorůstá zhruba do dvou metrů délky. V mládí jsou tito hadi nádherně béžovohnědě zbarveni s tmavými skvrnami na bocích. Tato kresba postupně mizí, až jsou pouze hnědí. Kresba je však stále patrná a při osvícení má duhový nádech.

Tento had, stejně jako většina jiných, může v mládí kousat, ale rychle si navykne na ruku a dospělosti má velmi mírnou povahu. Hroznýšovec duhový žije na území Jižní Ameriky a přilehlých ostrovech v řídkých lesích a plantážích.  Na potravu je tento had nenáročný. Žere myši, potkany, křečky, kuřata a podobná zvířata v přiměřené velikosti.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky