Gascontrol prodal dceřinou firmu Pórobeton Ostrava

Úterý, 16. 2. 2016, 11:36 - OSTRAVA - Havířovská společnost Gascontrol v souladu se svými strategickými plány prodala ostravskou dceřinou firmu Pórobeton Ostrava a.s., která vyrábí stavební materiál z pórobetonu a spojovací materiál pro pórobeton. Novým majitelem se stává skupina Porfix z Trutnova.

„Firmu Pórobeton Ostrava jsme koupili v roce 2012 s tím, že ji zmodernizujeme a případně využijeme synergických efektů v souvislosti se záměrem koupit Elektrárnu Dětmarovice. Z této akvizice sešlo, ale modernizaci výroby a restrukturalizaci obchodu v Pórobetonu jsme úspěšně uskutečnili, a teď se chceme zaměřit na další konsolidaci naší skupiny Gascontrol Group se zaměřením přednostně na posilování pozice v oblasti energetiky,“ vysvětlil Mieczyslaw Molenda, vlastník a ředitel společnosti Gascontrol a místopředseda představenstva společnosti Pórobeton Ostrava a.s. K novému vlastníkovi dodal: „Jsem rád, že firmu převzal strategický partner, který má v tomto odvětví velké zkušenosti.“

Výrobky společnosti Pórobeton Ostrava se využívají především ve stavebnictví v rámci České republiky. Firma vyrábí ucelený sortiment zdicích prvků pro hrubou stavbu, zejména pórobeton, který je ekologicky čistý materiál vhodný pro výstavbu i rekonstrukce rodinných domů, bytů, komerčních a průmyslových objektů. Firma zaměstnává zhruba 80 lidí.

 „Posílení v regionu severní a střední Moravy je pro nás strategický krok, na kterém jsme pracovali již delší dobu, proto máme nyní velkou radost. Pro koncové zákazníky očekáváme zlepšení v oblasti doprovodných služeb a kvalitnějšího servisu,“ uvedl Martin Kováč, předseda představenstva společnosti Porfix a.s., Porfix – pórobetón, a.s., Porfix Ostrava a.s. Součástí akvizice je změna názvu společnosti Pórobeton Ostrava a.s. na PORFIX Ostrava a.s. Výrobní závod v Ostravě - Třebovicích bude i nadále v provozu bez omezení.

Výroba v Ostravě – Třebovicích prošla rozsáhlou modernizací v roce 2014. Firma tak zvýšila kvalitu svých výrobků, rozšířila sortiment a navýšila výrobní kapacitu. Cílem bylo podnik posunout k vyšší efektivitě a konkurenceschopnosti. Podařilo se dosáhnout snížení objemových hmotností produktů, zvýšení přesnosti a odolnosti zdicích prefabrikátů. Díky modernizaci společnost zásadní měrou zlepšila kvalitu šedého pórobetonu (na bázi popílku) a začala vyrábět také vysoce kvalitní bílý pórobeton (na bázi křemičitého písku). Vedle této doplněné palety výrobků byl spuštěn provoz vlastní maltárny, vyrábějící 3 druhy suchých maltových směsí a rovněž produkce stavebního kameniva.

Porfix je tradičním výrobcem stavebních materiálů a navazuje na tradici společnosti Porfix- pórobetón, a.s., Zemianske Kostoľany, která má nejdelší historii výroby pórobetonu na území Slovenska a Čech. Vyrábí komplexní stavební systém, který tvoří tvárnice (hladké, s perodrážkou a kapsou), příčkovky, překlady, U-profily, stropní nosníky a stropní vložky. Tržby skupiny Porfix v roce 2015 dosáhly téměř 931 milionů korun.

Gascontrol Group je českým výrobcem a dodavatelem technologií pro energetiku, strojírenství a stavebnictví. Společnost se specializuje kromě výroby, montáže a servisu také na vývoj plynárenských a energetických zařízení a technologií na zpracování odpadů. Do Gascontrol Group patří 27 firem, které zaměstnávají zhruba 1000 lidí. Roční obrat skupiny se pohybuje kolem 2,5 mld. korun. Vlastníky mateřské společnosti Gascontrol, společnost s r.o. jsou její zakladatelé Mieczyslaw Molenda a František Sasyn.

Pórobeton Ostrava a.s. je tradičním výrobcem stavebního materiálu z pórobetonu a spojovacího materiálu pro pórobeton. Sídlí v Ostravě – Třebovicích. Od června roku 2012 je jejím 100 % vlastníkem Gascontrol, společnost s r.o. Roční obrat se pohybuje kolem 160 milionů korun.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky