Gascontrol dokončil pro Povodí Odry opravu jezu Lhotka na Odře

Pondělí, 4. 12. 2017, 9:03 - OSTRAVA - Havířovská společnost Gascontrol a státní podnik Povodí Odry mají za sebou jeden z technicky nejnáročnějších projektů za poslední dva roky. Firma dokončila pro státní podnik opravu jezu Lhotka na řece Odře, který chrání Ostravu před povodněmi. Hlavní částí projektu byla výměna dvou obřích jezových klapek ze šedesátých let minulého století. Oprava se připravovala tři měsíce, trvala osm měsíců a stála dvanáct milionů korun.

Nahrazení původních jezových klapek, které slouží k regulaci výšky hladiny a průtoku, novými modernějšími klapkami a doprovodné stavební práce probíhaly postupně od dubna do listopadu. Montáž mohutných ocelových konstrukcí, z nichž každá váží 13 tun, je dlouhá 20,3 metrů a je vysoká téměř 2,5 metrů, byla technicky velmi náročná. Každá jezová klapka je usazena na 7 ložiscích, které jsou kotveny do železobetonového tělesa jezu pomocí 60 kusů závitových tyčí s přesností na 1milimetr.

„Kromě plynárenství se zaměřujeme na speciální technologie a jejich uplatnění v náročných podmínkách. Oprava jezu byla pro nás velkou výzvou a cennou zkušeností,“ uvedl Radim Vaško, výkonný ředitel společnosti Gascontrol. Firma byla dodavatelem projektové dokumentace, ocelových konstrukcí klapkového jezu, pomocných a těsnících konstrukcí, protikorozní ochrany a samotné montáže technologie. Na zakázce pro státní podnik Povodí Odry pracoval Gascontrol ve sdružení se společností Porr.

„Oprava jezových klapek na jezu Lhotka v Ostravě byla ukončena podle smluvně daného termínu. Zhotoviteli se podařilo bez problémů sladit jak stavební, tak i technologickou část stavby, která vyžadovala velkou přesnost. Vysoké nároky byly také kladeny na použitý materiál jednotlivých klapek, které musí odolat i extrémním klimatickým vlivům. V současné době je opravený jez ve Lhotce plně funkční,“ řekl vedoucí provozního odboru státního podniku Povodí Odry Tomáš Skokan.

Závěrečnou fází opravy jezu bylo úspěšné provedení zkoušek těsnosti celé konstrukce při plném zatížení vodou, dále funkční zkoušky v celém rozsahu pohybu klapky při zatížení a zkoušky koncových spínačů bezpečnostního vypínání.

„Zakázka byla mimořádná i tím, že oprava musela proběhnout bez přerušení toku řeky – v provozu muselo být alespoň jedno jezové pole a to plně funkční. Museli jsme se vypořádat s problémy, které přinášelo nepříznivé počasí, kdy došlo dvakrát k rozplavení vytvořené jímky v podjezí a bylo nutné jí vybudovat znovu,“ dodal Jan Michálek, vedoucí projektu ze společnosti Gascontrol.

Na Odře existuje celkem 10 jezů, z toho 2 s pohyblivou hradicí konstrukcí, ostatní fungují jako jezy pevné. Pohyblivý jez ve Lhotce patří k nejvýznamnějším jezům, které jsou součástí odběrných uzlů ostravského průmyslu a klíčovými prvky Vodohospodářské soustavy povodí Odry.

Gascontrol je českým výrobcem a dodavatelem technologií a výrobků pro energetiku, strojírenství a stavebnictví. Společnost se specializuje kromě výroby, montáže a servisu také na vývoj plynárenských a energetických zařízení a technologií na zpracování odpadů. Do této skupiny patří dvě desítky firem. Vlastníkem mateřské společnosti je její zakladatel Mieczyslaw Molenda. 

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky