FNO získala nejmodernější CT

CT
CT
Úterý, 22. 1. 2019, 0:19 -

OSTRAVA - Nové CT posouvá možnosti Fakultní nemocnice Ostrava zase o kus dál. FNO je tak druhým zdravotnickým zařízením v republice, které disponuje nejmodernějším a nejvýkonnějším dvouzdrojovým CT systémem SOMATOM Force společnosti Siemens Healthineers. Přístroj v hodnotě 44 milionů korun zásadně zlepšuje pohodlí poskytované při vyšetření pacientům a umožňuje i vyšetření těch, u nichž by skenování jiným CT zařízením mohlo být komplikované, či dokonce nemožné.

„Toto nové zařízení posune naše CT pracoviště opět mnohem dál a umožní provádět sofistikovaná vyšetření a intervence, které se nikde jinde v kraji neprovádějí. Díky tomu, že přístroj dokáže pokrýt celou oblast hrudníku za méně než vteřinu — v případě nutnosti i bez zadržení dechu — a celé tělo za pouhých pět vteřin, můžeme nyní bez problémů vyšetřit například i pacienty s traumatem, neklidné pacienty nebo děti,“ neskrývá své profesionální nadšení doc. MUDr. Petr Krupa, CSc., přednosta Ústavu radiodiagnostického FNO.

Nový CT systém navíc umožňuje výrazně snížit množství kontrastní látky podávané při vyšetřeních, takže jej mohou podstoupit i klienti s nedostatečnou funkcí ledvin. Maximálně šetrný je přístroj také ve velikosti dávek radiačního záření. To je zásadní výhoda především u opakovaného snímkování pacientů s rakovinou plic, či po jejich transplantaci anebo u vyšetření dětí, jichž bylo v roce 2018 ve FNO na pracovištích počítačové tomografie CT1 a CT2 vyšetřeno celkem 105. Ve stejném roce CT vyšetření podstoupilo 10 725 dospělých pacientů.

„Na pracovišti CT1 jsme denně během dopoledních hodin vyšetřili v průměru 30 až 35 klientů. Odpoledne pak provádíme intervenční výkony, například kořenové obstřiky bederní páteře, drenáže tekutinových kolekcí, bioptické odběry vzorků pro histologické vyšetření, tumorosní ablace a chemické sympatektomie. Naší prací jsou ale také složitější vyšetření, jako CT srdce či CT angiografie.S tím vším nám nový přístroj významně pomůže, naše práce se zrychlí a zefektivní,“ uvádí docent Krupa. Další velkou předností je možnost zobrazit věnčitě-koronární-srdeční tepny bez nutnosti invazivního katetrizačního vyšetření. Umí rovněž mnohem přesněji zobrazit průtok krve mozkem, což se uplatňuje zejména při diagnostice akutních cévních mozkových příhod. V mnoha případech také nahradí invazivní angiografii, což je rentgenové zobrazení cév při zobrazení tepenných výdutí.

Klienty Ústavu radiodiagnostického FNO jsou ambulantní i hospitalizovaní pacienti klinik i oddělení FNO a také pacienti, které na vyšetření poslali obvodní lékaři či ambulantní specialisté z blízkého i vzdálenějšího okolí. Působnost ústavu tak v mnoha směrech přesahuje rámec regionu. S novým přístrojem pořízeným z evropských peněz budou mít možnost se seznámit také studenti LF OU. Pracoviště je vybaveno nejen špičkovou technologií, ale také zkušenými odborníky, kteří předávají své znalosti studentům.

Velký posun se SOMATOM Force systémem nastává také u kvality snímkování. S 4D zobrazováním a Dual Energy CT získají pracovníci vysoce kvalitní obrazy u všech pacientů, včetně těch s obezitou. Technologie X-CARE navíc současně chrání jednotlivé orgány a oblasti těla, které jsou na záření nejcitlivější, přesnou a efektivní minimalizací expozice, přičemž ale kvalita výsledného obrazu zůstává stejně vysoká. Díky těmto mimořádným vlastnostem a šetrnému přístupu k pacientům je přístroj ideální také pro preventivní péči a pro ranou detekci.

„Náš ústav vždy patřil a patří mezi nejlépe vybavená CT pracoviště v České republice. První CT bylo instalováno již v roce 1985 jako třetí přístroj tohoto typu v republice, roku 2000 jsme pořídili další dva CT přístroje a v roce 2008 jsme získali SOMATOM Definition AS+. Díky novému, ještě dokonalejšímu systému SOMATOM Force a další moderní technice našich pracovišť vaskulární intervence, mamografie a magnetické rezonance, která jsou navzájem propojena, představuje FNO naprosto špičkové zázemí pro všechny medicínské obory,“ uzavírá docent Krupa.

CT
CT
CT
CT
CT
CT
CT
CT
 

« zpět do rubriky