Exkurze v železárnách lákají školáky i studenty

Úterý, 26. 1. 2016, 12:57 - TŘINEC - Zejména žáci základních škol regionu mohli vloni nahlédnout do tajů výroby oceli. Každý rok pro ně Třinecké železárny pořádají exkurze do některých z mnoha výrobních provozů. Hutní firmu jich v loňském roce navštívilo 549, tedy asi o stovku víc než předloni.

Firma usiluje o neustálou modernizaci zařízení a postupně směřuje k automatizaci výroby, která je už dnes v hutním oboru stále více propojena s počítači a je jimi řízena. „Chceme žákům a studentům ukázat, jak probíhá válcování drátu na jedné z nejmodernějších linek v Evropě, nebo jak řídíme a programujeme proces výroby železa a oceli.  Jinak je těžké přesvědčit mladé, aby studovali obory technického směru, které mohou být mnohem atraktivnější, než si dovedou představit,“ míní generální ředitel TŽ Jan Czudek.

Celkem prošlo v roce 2015 hutními provozy přes dva tisíce návštěvníků, většina školního věku. „Změnili jsme pravidla pro povolování exkurzí. Domníváme se, že představu o svém budoucím povolání by si měli udělat především děti ve věku okolo třinácti, čtrnácti let. Středoškolákům naše dveře nezavíráme, spíše upřednostňujeme školy technického zaměření, aby studenti viděli v praxi technologie, o nichž se učí,“ vysvětluje Ivo Žižka, ředitel pro personalistiku a administrativu.

Netají se tím, že důvodem zvýšení počtu exkurzí pro základní školy je motivovat žáky při výběru střední školy k zaměření se na technické obory. „Žáci si během exkurze mohou prohlédnout například velín vysoké pece, nové odprašovací zařízení, válcování kolejnic či drátu, zpracování výrobků s vyšší přidanou hodnotou, ale provedeme je i novými učebnami naší střední odborné školy,“ upřesňuje. Středoškoláci se pak mohou podívat do laboratoří a zkušeben nebo na měřící stanice a čističku odpadních vod, zajímají-li se o to, jak Třinecké železárny dbají na ekologii.

Exkurze většinou absolvují žáci osmých a devátých tříd základních škol. Do Třince dojíždí nejen ti místní, ale i školáci z Písku, Vendryně, Nýdku, Bystřice, Návsí, Hnojníku a dalších okolních obcí, studenti středních škol technického směru pak z celého kraje.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky