Dokončení druhé etapy in-line areálu U Cementárny

Zdroj fotografie Novinky.cz
Zdroj fotografie Novinky.cz
Pátek, 29. 6. 2018, 9:36 - OSTRAVA - Návštěvníkům bude od začátku prázdnin sloužit nová, druhá část in-line areálu

U Cementárny. Rozšíří první etapu otevřenou v září roku 2014. Nově bude zájemcům o sport k dispozici 1600 metrů drah, tenisové kurty, skate park, hřiště pro parkour a pumptracková dráha. Zrekonstruovány byly komunikace a chodníky, rozšířeno bylo parkoviště vybudované v první etapě. Přidána byla odpočinková místa s lavičkami, stojany na kola i odpadkové koše. Slavnostní otevření je plánováno na pátek 29. června.

Do oblasti sportu dáme v letošním roce téměř 590 milionů korun. Z investičních akcí v oblasti sportu je určitě největší právě dokončovaná druhá etapa in-line areálu U Cementárny za 99 milionů korun. Jsem rád, že areál bude sloužit sportovcům i veřejnosti celoročně včetně zimní možnosti běžkování a věřím, že bude lákat k návštěvě i mimoostravské zájemce,“ řekl náměstek primátora pro sport a školství Vladimír Cigánek.

Oba areály nabídnou bruslařům dohromady 3000 metrů drah včetně speciální klopené dráhy o délce 200 metrů. Všichni návštěvníci budou mít k dispozici volně přístupné boxy a sociální zařízení včetně sprch. Součástí areálu bude prodejna, půjčovna a servis sportovních potřeb. Občerstvení nabídne bistro, které je součástí areálu, s vnitřním i venkovním posezením. Pro hráče tenisu jsou připraveny šatny.

Vybudovaný skatepark s železobetonovou skořepinou a povrchem z cementové pálené omítky má rozlohu zhruba 1600 m². Nabízet bude osvětlenou sestavu obloukových křivek doplněnou o betonové překážky – Jump-Ramp, Wall – Ramp, Bank, Bowl a další.

Variabilní systém překážek, hrazd a stěn z oceli, betonu a dřeva s podkladní dopadovou plochou z dvouvrstvého sportovního povrchu SmartSoft o rozloze 600 m² bude rájem pro milovníky fyzické disciplíny parkour – tréninku s účelem překonávat překážky. Použité materiály budou navíc simulovat městské prostředí, které parkouristi využívají nejčastěji.

Novým módním druhem volnočasové a sportovní aktivity je pumptrack. Rampa, která byla vyrobena pro Olympijský park 2018 a v tuto chvíli ji má Sareza pronajatu na dobu pěti let od Českého olympijského výboru, nabídne vyžití cyklistům, koloběžkářům, skateboardistům a in-line bruslařům, kteří se ji budou snažit zdolávat.

Jedinou placenou službou v areálu jsou oplocené tenisové kurty na celkové ploše 2 592 m².

K dispozici jsou celkem čtyři s profesionálním povrchem Courtsol Comfort – certifikován ITF – se střední tvrdostí povrchu. Dva z nich jsou navíc osvětlené a dá se na nich hrát i za snížené viditelnosti.

Areál bude sloužit veřejnosti celoročně včetně zimního období s možností běžkování. Nabídne 159 nových parkovacích míst včetně 10 pro zdravotně a tělesně postižené návštěvníky. Parkoviště z obou etap disponují dohromady 199 místy. Provozovatelem dokončeného areálu bude stejně jako v případě první etapy městská společnost Sareza.

V první etapě byly vybudovány tři dráhy pro in-line bruslení v délkách 200, 400 a 800 metrů. Dětské hřiště s herními prvky, víceúčelové hřiště s asfaltovým povrchem i objekt zázemí se sociálním zařízením.  Odhadovaná návštěvnost v loňském roce se pohybuje kolem 180 tisíc lidí. Náklady na první etapu byly 50,5 milionu korun, z toho 27 milionů korun z Integrovaného operačního programu.

Redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky