Dobrovolníci ze železáren pomohli v neziskových organizacích

Sobota, 16. 9. 2017, 10:31 - TŘINEC - Na kolenou uprostřed živého plotu, na štaflích se štětcem v ruce, s hadrem a kbelíkem. Tak se v pátek dopoledne dali potkat zaměstnanci Třineckých železáren. Alespoň ti, kteří se tradičně zapojili do firemního Dobrovolnického dne. Huť jej organizuje jednou ročně v regionech, kde působí mateřská i dceřiné firmy.

Dvaatřicet zaměstnanců třinecké hutě dnes vyměnilo svou běžnou pracovní náplň za zcela odlišnou činnost. Zatímco mužská část dobrovolníků se vrhla na zahradnické práce, malování, rozebírání praček či na stěhování nepotřebného nábytku, dámy se chopily kbelíků a hadrů i zahradnického náčiní, aby v prostorách neziskových organizacích vyčistily okna a pomohly na zahradě.

„Až vyplejeme živý plot, pustíme se do dlažby a chodníků. Baví mě práce na čerstvém vzduchu, což ocení každý, kdo denně musí sedět za počítačem. Ale hlavně jsem ráda, že můžu pomoci, a proto se hlásím každý rok,“ uvádí Lenka Řídká. Patří k těm, kteří se do dobrovolnického dne zapojují pravidelně od samého počátku. Všichni zaměstnanci se totiž shodují v tom, že je příjemné trochu změnit běžnou pracovní činnost za něco úplně jiného a navíc s přidanou hodnotou dobrého pocitu za pomoc druhým.

Stanoviště speciálních škol v Třinci je tradiční zastávkou pro dobrovolníky, kteří se tu každý rok vystřídají. „Máme za sebou rozsáhlou opravu elektroinstalace v průběhu posledních týdnů, a taktak jsme otevřeli školu. Takže zahrada pro děti je v hrozném stavu, na tu už nezbyl ani čas ani prostor. Proto jsme rádi, že nám zaměstnanci Třineckých železáren tradičně pomohou s čištěním hřiště, hracích prvků a také s úpravou živého plotu v ekologické zahradě,“ pochvalovala si ředitelka Střední školy, Základní školy a Mateřské školy na Jablunkovské ulici v Třinci pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Marta Labojová.

V jednom ze zařízení Centra sociální pomoci v Třinci bylo potřeba pomoci s vynášením nepotřebného zařízení, mytím oken a obnovou nátěrů na zahradě pro děti. A proč se dobrovolnického dne účastnit? „Jednak je příjemné pomoci neziskovce, kde pomáhají druhým. Na druhé straně je také přínosem, že se poznáme se zaměstnanci, s nimiž se během práce nemáme šanci potkat,“ poznamenal Marek Hoďa, směnový inženýr provozu Výroba železa a oceli. Do této akce se zapojil vůbec poprvé.

Během nevšední směny pomohli zaměstnanci také v dalších zařízeních – chráněných dílnách Naše dílna na Osůvkách a Trianon v Českém Těšíně, kde se letos někteří kromě malířských prací vrhli i na rozebírání praček.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky