Do krnovských škol nastoupili řemeslníci

Středa, 27. 7. 2016, 8:19 - KRNOV - Školská zařízení se o prázdninách změnila na staveniště. Město do jejich oprav investuje více než 12 milionů korun. Další peníze pak jdou do běžné údržby, která zahrnuje například malování tříd, kuchyní, jídelen a jiné drobné úpravy.

Největší část z dvanácti milionů, 7,3 milionu korun, míří do stavebních úprav tělocvičny a školního dvora Základní školy Smetanův okruh. „V první etapě této akce projde objekt tělocvičny kompletním statickým zajištěním, vyměníme okna a opravíme střechu, která dostane novou krytinu. Nejviditelnějším zásahem pak bude nová fasáda. V rámci druhé etapy vybudujeme ve dvorním traktu venkovní třídu s kolárnou a upravíme dvůr, který získá nové zpevněné povrchy, dlažbu a herní prvky. Práce uvnitř objektu by měly skončit do konce prázdnin, celá akce by pak měla být hotová nejpozději v srpnu příštího roku,“ uvedl Vlastimil Štverák z odboru veřejných zakázek. Vzhledem ke stáří objektu, tělocvična byla postavena v roce 1877, jsou veškeré práce konzultovány s pracovníky památkové péče.

Řemeslníci pracují také v základní škole na Žižkově ulici, kde natírají všechny kovové prvky a vyměňují rozvaděče, a v základní škole na Dvořákově okruhu. Tady provádí nátěry všech klempířských prvků na střeše školy. 

Jeden milion korun město vloží do první etapy výměny elektrorozvodů a světel v Mateřské škole Žižkova, za 600 tisíc korun probíhá třetí a poslední etapa výměny oken v Mateřské škole Gorkého, v mateřské škole v Jiráskově ulici dojde k výměně rozvaděčů a v Mateřské škole Svatováclavská, která sídlí ve vile Moritze Pflügera z roku 1913, se opravuje střecha na věžičce. Klid není ani v Mateřské škole Karla Čapka. „Tady proběhne první etapa rekonstrukce toalet, částečná výměna dlažeb v chodbách a vydláždění příjezdové komunikace,“ řekl Vlastimil Štverák.  

Prázdniny využilo město také k rekonstrukci portálu a elektroinstalace ve velkém sále střeleckého domu, v němž působí středisko volného času. „Součástí akce za 2,1 milionu korun je oprava štukové výzdoby, montáž ozdobných kazet na stěny a instalace dobových svítidel. Sál tím získá dobový vzhled,“ doplnil Vlastimil Štverák. Střelecký dům z roku 1906 je dílem významného krnovského rodáka a předního vídeňského architekta Leopolda Bauera. Postupnými opravami prochází od roku 2008.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky