Depos a Gascontrol připravují další využití tepla z bioodpadu

Sobota, 19. 8. 2017, 0:38 - HORNÍ SUCHÁ - Před rokem dokončená bioplynová stanice v areálu skládky v Horní Suché bude doplněná o technologii, která zajistí další využití vyrobeného tepla a snížení množství odpadních vod. Zpracování bioodpadu z celého Karvinska tak bude ještě efektivnější.

Bioplynová stanice v Horní Suché je první svého druhu v Moravskoslezském kraji a jedna z mála v Evropě, která využívá nejmodernější technologii mikroturbín. Zařízení slouží k využívání bioodpadu z  Karvinska k výrobě elektřiny a tepla. Speciální technologii na principu suché fermentace postavilo pro Depos Horní Suchá, a. s. sdružení Gascontrol – Talpa. Zpracuje až 12 tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu ročně, který dříve společnost kompostovala bez energetického využití. Za první rok provozu bioplynová stanice vyrobila 380 MWh elektrické energie a 700 MWh tepla.

Elektrická energie je využita pro vlastní potřebu firmy Depos (cca 30%) a přebytek (cca 70%) je dodáván do veřejné sítě, tepelná energie se spotřebovává v technologickém procesu. „Technologie funguje dobře a spolehlivě, ale část vyrobeného tepla je nevyužitá, a proto jsme se rozhodli vybudovat ještě novou zahušťovací stanici, která zajistí využití vyrobeného tepla na odpaření průsakových vod,“ uvedl Miloš Kývala, prokurista a ředitel společnosti Depos Horní Suchá, a.s.

„Díky prodeji vyrobené elektřiny z bioplynové stanice nemusíme domácnostem na Karvinsku zvyšovat cenu za zpracování odpadů. Další zefektivnění provozu bioplynové stanice bude mít ekonomický přínos i pozitivní dopad na životní prostředí,“ doplnil Martin Polášek, předseda představenstva společnosti Depos Horní Suchá a starosta Těrlicka.

Přípravou nového projektu za zhruba 11 milionů korun byla opět pověřena firma Gascontrol, která patří mezi zkušené odborníky na plynárenské a energetické technologie. „Cílem připravovaného projektu je za pomocí spalin z mikroturbín odpařit část průsakových vod, tedy zjednodušeně dešťové vody, která naprší na skládku. Nové zařízení provozovateli ročně uspoří peníze, které teď musí vynakládat na zpracování a čištění odpadních vod a navíc získá dotaci za využití odpadního tepla. Návratnost investice tak bude méně než 2 roky,“ dodal Filip Ovčačík, technik společnosti GGC Energy, s.r.o. ze skupiny Gascontrol.

 „Dostali jsme příležitost vybudovat na Karvinsku jedinečný komplex, který využívá nejmodernější technologie s minimálními provozními náklady a vysokou účinností i spolehlivostí,“ uvedl Radim Vaško, výkonný ředitel společnosti Gascontrol.

Stavba bioplynové stanice trvala jeden a půl roku a stála 83 milionů korun. Technologie umí využít veškeré biologicky rozložitelné odpady, nepodléhající nutnosti hygienizace. Převážně se jedná o domovní biologicky rozložitelný komunální odpad, ovoce, zeleninu, štěpku a trávu. Zařízení využívá technologie suché fermentace, která se v Evropě rozvíjí teprve v posledních letech a v Česku je málo využívaná. Oproti mokré fermentaci má vyšší pořizovací výdaje, ale na druhé straně přináší nižší provozní náklady a další výhody jako například širší spektrum zpracované biomasy. Svou provozní jednoduchostí vyhovuje biologicky rozložitelným komunálním odpadům.

Základem technologie bioplynové stanice v Horní Suché jsou 4 fermentační komory dlouhé 29 metrů. Bioplyn v nich vzniká kontrolovanou mikrobiální přeměnou organických látek bez přístupu vzduchu. Energoblok pak tvoří 3 mikroturbíny Capstone americké výroby, jejichž výhradním distributorem pro Českou republiku je společnost GGC Energy ze skupiny Gascontrol. Tyto turbíny mají vysokou spolehlivost, dlouhou životnost a minimální servisní i provozní náklady, jejich unikátní vzduchová ložiska nepotřebují chladivo ani mazivo.

Právě Instalace mikroturbín ve spojení s bioplynovou stanicí je v České republice výjimečná, většina bioplynových stanic má klasické kogenerační jednotky sestavené ze soustrojí spalovacího pístového motoru a generátoru. Provoz stanice je kromě navážení a vyvážení biomasy plně automatizován, elektronika zajišťuje řízení a monitorování celého procesu a také podává hlášení obsluze na mobilní telefon.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky