Cylinders Holding zprovoznil v Polsku největší plničku CNG

Středa, 13. 9. 2017, 15:55 - SOSNOVEC/OSTRAVA - Největší CNG plnicí stanici v Polsku dnes v Sosnovci slavnostně zprovoznila skupina Cylinders Holding. Jde o takzvanou mateřskou stanici, což znamená, že kromě osobních a nákladních vozidel dokáže rychle naplnit kontejner s kapacitou 5 200 m3, který je umístěn na trajleru a je tak mobilní zásobárnou stlačeného zemního plynu, takzvaným virtuálním plynovodem.

„Slouží jak pro rozvoz plynu do dalších plniček CNG, tak pro průmysl i domácnosti. Navíc je i operativním záložním zdrojem energie, například pro nemocnice,“ uvedl předseda dozorčí rady Cylinders Holding Jan Světlík.   

Plnička, která je situována v areálu společnosti Vítkovice Milmet ze skupiny Cylinders Holding, má dosud nejvýkonnější technologii se zhruba čtyřnásobně vyšší kapacitou kompresoru oproti běžným plnicím stanicím. Kapacita kompresoru (1 000 m3/hod.) umožňuje do hodiny naplnit 50 osobních aut typu Škoda Octavia či 4 autobusy. Obří virtuální plynovod (při tlaku 250 bar) stanice naplní za 4 hodiny. Jiným stanicím přitom toto plnění zabere až 3 dny.

Plnička má 3 výdejní místa pro naplnění vozidel a jedno výdejní místo pro plnění zmíněných kontejnerů. Stanice je samoobslužná s non-stop provozem. Mimo jiné splňuje směrnici EU nařizující členským státům, aby vytvořily alternativní infrastrukturu zásobování palivem. Plyn z Milmetu je už dnes dodáván do společnosti MPC Poland Tychy, která provozuje autobusovou dopravu.

Dodavatelem zařízení plnicí stanici v polském Sosnovci byla společnost Vítkovice Doprava ze strojírenské skupiny Vítkovice. Provozovatelem je společnost Vítkovice Milmet. Ta počítá nejen s plněním autobusů nebo vysokokapacitních kontejnerů, ale také vozů pro svoz komunálního odpadu a osobních aut veřejnosti. 

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky