Chodící žralok v Zoo Ostrava

Mládě žralůčka okatého
Mládě žralůčka okatého
Čtvrtek, 22. 2. 2018, 14:38 -

OSTRAVA - V pavilonu Papua v ostravské zoologické zahradě se v tomto období mohou návštěvníci dočkat zajímavé podívané – v jednom z obřích akvárií se relativně pravidelně páří žraloci. Co už ale lidé vidět nemohou, je výsledek jejich snažení… Mláďata pobývají z bezpečnostních důvodů v chovatelském zázemí.

Žralůčky okaté chová ostravská zoologická zahrada od roku 2010. V roce 2011 zde byla otevřena akvaterarijní expozice Papua a žralůčci se stali obyvateli jednoho z akvárií s názvem Korálové moře. V nádrži o objemu 6000 litrů je aktuálně k vidění jeden pár těchto paryb, který se zde pravidelně páří. Jako u všech paryb dochází i u žralůčků k vnitřnímu oplození. Samci mají párové pářící orgány, které vznikly přeměnou břišních ploutví. Páření je u našich žralůčků dobře patrné. Voda v nádrži je kalná od zmítajících se těl a velice často jsou pobořené i dekorace. Samice následně klade vejce ve tvaru kožovitých kapsulí o velikosti cca 10x4 cm (viz foto). Inkubační doba žraločích vajíček trvá okolo 120-140 dní. Jejich vývoj ale probíhá už mimo zraky návštěvníky – chovatelé je z bezpečnostních důvodů přemisťují do zázemí, kde se pak odehrává i odchov vylíhnutých mláďat. Rodičovský pár v pavilonu Papua zachycuje video 1.

Vylíhlí žralůčci měří asi 14 cm a jsou věrnou napodobeninou dospělého jedince. Jsou tedy plně vyvinutí a schopní se o sebe postarat, takže péči rodičů nevyžadují. Naopak by hrozilo, že by mohla být svými rodiči považována za kořist a tudíž pozřena. Hned po vylíhnutí přijímají potravu dospělých, kterou tvoří drobné mořské rybky a bezobratlí živočichové. Zdržují se výhradně u dna, kde vyhledávají úkryt ve štěrbinách a pod kameny. V podstatě vůbec neplavou, ale po dně se pohybují jakousi „chůzí“ pomocí párových prsních a břišních ploutví. Tuto v podvodním světě zvláštní „chůzi“ mohou návštěvníci pozorovat také u dospělých žralůčků v pavilonu. V chovatelském zázemí je aktuálně 12 mláďat. Jedno sedmidenní mládě zachycuje video 2. Celkem se v ostravské zoo podařilo od roku 2013, kdy se žralůčci poprvé rozmnožili, odchovat už 22 mláďat.

V rámci chovu v zoologických zahradách se jedná o zajímavý a ojedinělý odchov. V Evropě chová žralůčky okaté asi 15 zoo, ale např. v loňském roce se rozmnožili pouze ve dvou – jednou z nich byla Zoo Ostrava, kde odchovali sedm mláďat, druhou zoo v německém Lipsku – jedno mládě. 

Redakce Ostrava Online

Mládě žralůčka okatého
Mládě žralůčka okatého
Kapsule žralůčků
Kapsule žralůčků
 

« zpět do rubriky