Chatařská sezóna končí, zlodějům začíná. Kde se krade nejvíce?

Neděle, 17. 9. 2017, 9:51 - OSTRAVA - Krádeže vloupáním do víkendových objektů jsou pro zloděje stále výhodný byznys. Překonat dveře či okna v nezabezpečených chatách či chalupách bývá snadnou a rychlou záležitostí. Objasněnost těchto případů byla v průběhu loňského roku přibližně 32 % a náhrady škody se dočká jen málokterý majitel. Potvrzují to i policejní statistiky, které evidují v loňském roce jen z období přelomu léta a podzimu milionové škody na víkendových objektech vinou lupičů, celková návratnost majitelům za vzniklé škody se pak pohybuje pouze v řádu desítek tisíc korun.

Škody po vloupání do chat a chalup se za poslední roky příliš nemění. Jedná se zhruba o 2000 případů za rok, což je průměrně asi 5,5 případů denně. Především v období mezi koncem prázdnin a Vánocemi si zloději každoročně užívají hotové žně. „Lidé na chatách nechávají po létě řadu hodnotných věcí a nemají je dostatečně zabezpečené, často dokonce chybí i základní bezpečností prvky. Takové objekty jsou velkým lákadlem pro zloděje, kteří s vykradením nemají příliš práce. Často se také stává, že chaty či chalupy slouží po sezóně, kdy zůstávají viditelně opuštěné, jako dočasné příbytky pro bezdomovce či narkomany. V takových případech pak lidé často trpí navíc psychickými problémy a je pro ně těžké na chatě znovu pobývat,“ upozorňuje Ivan Pavlíček z firmy Next.

Nejvíce vloupání do chat a chalup policejní statistiky evidují tradičně ve Středočeském kraji. Dalším zloději populárním krajem je Jihomoravský, v těsném závěsu za ním jsou Ústecký a Jihočeský kraj. Dále následují Liberecký kraj, Vysočina, Plzeňský a Moravskoslezský kraj. Naopak nejbezpečněji je v kraji Karlovarském, kde se během loňského roku stal nejnižší počet vloupání.

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky