Češi mají zájem o zdraví svých plic

Pátek, 20. 10. 2017, 7:59 - OSTRAVA – Idiopatická plicní fibróza (IPF) je zákeřné a nenápadně začínající plicní onemocnění, které ročně v České republice usmrtí desítky pacientů. Rizikovou skupinou jsou zejména lidé nad 45 let, kteří se snadněji zadýchávají. Právě pro ně byly připraveny v rámci Světového týdne IPF akce, jež měly upozornit na včasnou diagnózu tohoto onemocnění a poskytnout možnost vyšetření od specializovaných lékařů.

Osvětová kampaň začala 15. září 2017 v Praze, kde byly pro návštěvníky nachystány informační stánky s odborníky – pneumology. O den později pokračovala v Brně a na závěr hostovala v neděli 17. září v Ostravě v Avion Shopping parku. Specializovaní plicní lékaři pacientům provedli vyšetření potenciálních příznaků IPF a při podezřelém nálezu je zaslali na specializované plicní vyšetření.

Světový týden IPF se poté přesunul přímo do ordinací plicních lékařů. V pátek 20. září mohli lidé navštívit 68 pneumologických ambulancí po celé České republice a nechat se vyšetřit. Týkalo se to zejména těch, kteří se rychle zadýchávají při námaze, při chůzi a později i v klidu, rychle se unaví nebo je trápí častý kašel a patří do rizikové skupiny. „Akce se zúčastnilo několik desítek ambulancí, především terénních, ale i při nemocnicích a plicních klinikách po celé České republice. Celkem bylo vyšetřeno 155 osob a bylo vysloveno šest podezření na onemocnění IPF. Při vyšetření pacientů byly zjištěny v cca 10-20 procentech případů odchylky ve funkčních parametrech při vyšetření funkce plic a těmto pacientům bylo navrženo jejich dovyšetření,“ uvádí předsedkyně ambulantních pneumologů České pneumologické ftizeologické společnosti (ČPFS) MUDr. Ivana Čierná Peterová.

 „V ordinacích jsme se setkali se zájmem ze strany pacientů, což nás velmi potěšilo. Věříme, že podobné akce mají velký význam z důvodu včasné diagnostiky a léčby plicních nemocí obecně a u IPF především. Díky nové moderní terapii s včasné diagnostice IPF je možno zlepšit kvalitu života a především i prognózu pacienta s IPF. Jako pneumologové se těšíme na další ročníky,“ dodává. Kampaň si dala za cíl informovat veřejnost o onemocnění IPF a upozornit na důležitost včasného rozpoznání příznaků. Při objevení nemoci v pokročilém stádiu už léčbu nejde nasadit a pacient obvykle umírá do tří let. V opačném případě může vzdorovat roky a zvyšuje se u něj šance, že se dočká transplantace plic.

„Velká část pacientů nepovažuje zpočátku pokašlávání a zadýchávání za příznak těžké nemoci, ale za projev stárnutí, ztráty kondice či následek kouření a návštěvu odborníka oddalují. Průběh nemoci lze přitom zpomalit nebo zastavit včasným nasazením léčby,“ upozorňuje prof. MUDr. Martina Vašáková, PhD, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP) ČPFS. IPF ve světě trpí na pět milionů lidí. Důvody vzniku nemoci nebyly dosud odhaleny, ke vzniku napomáhá například kouření.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky