Centrum Ostravy bude mít lavičku s Janáčkem a liškou Bystrouškou

Pátek, 24. 2. 2017, 11:37 - OSTRAVA - Na Jiráskově náměstí (Kuřím rynku) bude ve druhé polovině letošního roku umístěna lavička s bronzovou sochou Leoše Janáčka s liškou v náručí. Autorem díla bude David Moješčík, který patří mezi naši absolutní sochařskou špičku a je svými kořeny a životem pevně svázán s naším regionem.

„V minulém týdnu jsme na jednání rady odsouhlasili nákup umělecké lavičky s bronzovou sochou v životní velikosti. Tématem zadání byla realisticky ztvárněná, významná osobnost spojená s Ostravou a naším regionem na lavičce, na kterou bude možno přisednout a udělat si třeba selfie. Inspirovali jsme se v jiných městech, kde jsou takovéto lavičky vítaným místem setkávání se a také turistickou atrakcí. Vybrali jsme Petra Bezruče, Leoše Janáčka, Karla Kryla, Jirotkova Saturnina, Ostravaka Ostravskeho a Jarka Nohavicu (ten z důvodu, jemuž rozumíme a respektujeme, jej odmítl). Všechny návrhy byly zdařilé a věříme, že se časem všechny dočkají své realizace.

Rozhodování nebylo jednoduché. Když jsme se však ve vzpomínkách Janáčkova žáka Mirko Hanáka dočetli, že v roce 1924 při ostravské premiéře Káti Kabanové Janáček nechtěl do Ostravy pustit svou Lišku, narážel tehdy na nedostatečný orchestr, volba byla jasná,“ uvedl místostarosta Dalibor Mouka.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky