Botanické zajímavosti Zoo Ostrava: Hmyzí bufet

foto: David Kubala
foto: David Kubala
Čtvrtek, 20. 7. 2017, 9:58 - OSTRAVA - Štěrkové záhony v centru ostravské zoologické zahrady, v místech někdejší expozice ledních medvědů, jsou v těchto červencových dnech plné barev rozkvétajících květů vytrvalých bylin i různě zabarvených listů těchto rostlin. Kompaktní a přesto různorodé skupiny trvalek zde barevně kontrastují s kamenitým mulčem, který v horkých dnech chrání kořeny rostlin před vysycháním a také zarůstáním plevelem.

„Součástí výsadeb je také bylina, v Čechách známá od roku 1592, nazývaná růže svaté Marie. Jde o rostlinu z čeledi hvozdíkovitých rozšířenou především v oblasti Středozemního moře a Blízkého východu. V bývalém Československu se planě vyskytovala na jižním Slovensku. Správný český název této výrazné rostliny je kohoutek věncový (Lychnis coronaria). Nejlépe mu vyhovují slunná sušší stanoviště s výživnou propustnou a neutrální půdou, která může být i kamenitá. V těžších a zamokřených půdách zahnívá,“ popisuje David Kubala z dendrologického oddělení Zoo Ostrava. Rostlina je obvykle pěstuje jako tzv. „divoce rostoucí trvalka“, která je okrasná jak výraznými květy, tak svým stříbřitým listem. V zahradnické architektuře se nejčastěji používá při tvorbě květnatých luk, v bylinných směsích pro osetí svahů nebo pro lemy záhonů na osluněných a suchých místech. Hodí pro osázení suchých zídek, vyšších skalek nebo pro střešní zahrady. Bývá obvyklou rostlinou okrasných částí venkovských zahrad.

„Kohoutek také je oblíbeným cílem motýlů, kteří mají oproti ostatnímu hmyzu dlouhý sosák a dostanou se hluboko do květu. Ráda ho navštěvuje např. dlouhozobka svízelová (Macroglossum stellatarum) – motýl z čeledi lišajovitých, který svým chováním připomíná kolibříka. Při sání nektaru stojí na místě a velmi rychle při tom třepotá křídly. Kohoutek však neobdarovává hmyz pouze sladkou šťávou, ale také cenným stavebním materiálem – chlupatým porostem ze stonků a listů. Ten si včely samotářky zvané valchářky seškrábnou kusadly a v klubíčku odnesou do hnízdních komůrek ve dřevě, v dutých stéblech nebo ve spárách, kam kladou vajíčka,“ dodává David Kubala.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky