Běžci vyběhali 140 tisíc na záchranu langurů

Pátek, 20. 10. 2017, 15:59 - OSTRAVA - Více než tisíc běžců v ostravské zoo běželo pro ochranu přírody a zvýšilo naději, že langur indočínský nebude vyhuben. Ostravská zoo pošle na jeho záchranu 140 tisíc korun.

Langur indočínský je nejen jeden z nejkrásnějších, ale bohužel i nejohroženějších primátů světa.

Jen opravdu velmi málo zvířat stojí tak těsně nad propastí úplného vyhubení, jako právě tento druh. Ve zbytcích lesů severního Vietnamu přežívá na pěti izolovaných lokalitách pouhých asi 200 zvířat. Ostravská zoologická zahrada na pokusu o záchranu těchto zvířat řadu let úzce spolupracuje s vietnamskými ochranáři a hledá cesty, jak úplnému vyhubení těchto zvířat zabránit. Díky projektu „Koruna ze vstupu“ přispěla vietnamské organizaci CeREC (Centre for Resources, Environment  and Climate change), která se ochranou tohoto druhu ve Vietnamu přímo zabývá, již v roce 2016 částkou 65.000 Kč. To však nestačí. „Langur není ani panda, ani gorila, tygr či slon, a tak je na jeho záchranu mnohem těžší získat jak finanční prostředky, tak velké ochranářské instituce, či přitáhnout zájem široké veřejnosti. Pro většinu lidí zůstává toto krásné charismatické zvíře maximálně jen nějakou „opicí“.  Zoo Ostrava proto pomáhá nejen finančně, ale pokoušíme se náhled na toto zvíře u nás a hlavně v jeho domovině (ve Vietnamu) změnit, a zvýšit tak šance na jeho přežití,“ říká ředitel ostravské zoo Petr Čolas.

Po loňském mimořádně úspěšném prvním ročníku charitativní běhu, kdy osm set účastníků přispělo startovným na podporu záchranného programu „The Kukang Rescue Program“, vlajkového in situ projektu ostravské a olomoucké zoo na Sumatře ve výši 108 tis. Kč, byl druhý ročník běhu věnován právě podpoře projektu na záchranu langura indočínského. Zoologická zahrada ho opět uspořádala ve spolupráci s osvědčeným partnerem – atletickým klubem SSK Vítkovice dne 30. srpna 2017. A i druhý ročník běhu byl mimořádně úspěšný.

Akce se zúčastnilo 1 064 běžců a zoo na některých místech běžeckých tras doslova praskala ve švech.

Největší zájem ze strany běžců byl o trať v délce 5 kilometrů, kterou si vybrala asi polovina přihlášených účastníků. Další možností byla 2,5 kilometrová trasa a rodinný běh na 480 metrů, kterého se účastnili zejména menší děti i rodiče či prarodiče s kočárky. Atmosféru běhu zachycuje následující video.

„Velmi nás těší, že lidé projevili o akci takový zájem a rozhodli se pomoci. Svou účastí na charitativním běhu tak nejen naplnili heslo akce „Přilož nohu k dílu“, ale ovlivnili i dění v dalekém Vietnamu a přispěli k záchraně takřka vyhubeného druhu zvířat. Částka 140 tisíc Kč je v podmínkách severního Vietnamu ohromné množství peněz a jsme si jistí, že vietnamským kolegům, kteří langurům a jejich záchraně zasvětili nemalou část života, a hlavně langurům samotným velmi pomůžou!“ dodává Petr Čolas. „Získané finanční prostředky budou použity na ochranu území, na němž dosud languři žijí, na protipytlácké hlídky, vzdělávání a práci s místními komunitami a na terénní výzkum,“ upřesňuje profesor Nguyen Xuan Dang, zastupující ředitel CeREC a vedoucí záchranného projektu.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky