Beskydské rekordy budou mít podobu gastrofestivalu

Úterý, 23. 8. 2016, 10:53 - FRÝDEK - MÍSTEK - V sobotu 27. srpna v 10 hodin bude na Zámeckém náměstí ve Frýdku - Místku zahájen osmý ročník Beskydských rekordů. Kromě bohatého programu bude cílem akce, kterou připravuje Beskydské informační centrum Frýdek - Místek, především pokus o zápis do České knihy rekordů ve štafetovém pojídání zmrzliny.

Ti, kteří se do netradiční štafety zapojí, budou mít minutu na to, aby spořádali svou porci zmrzliny. Rekord, na jehož zdolání by mělo účastníkům stačit stanovených devět hodin, bude vytvořen počtem zúčastněných osob, množstvím zkonzumované zmrzliny a celkovým časem trvání snahy o překonání rekordu. Na platný pokus o zápis do České knihy rekordů bude po celou dobu dohlížet komisař z agentury Dobrý den. Zhruba 30 litrů chutné zmrzliny dodá a řádně zaregistrovaným soutěžícím rozdá zmrzlinář František Petrovič z Koloniálu František, který na svém facebooku slibuje kromě vanilkové a jahodové příchuti  také čokoládovou a jedno příchuťové překvapení navíc.

V hlavní roli osmého ročníku však nebude jen zmrzlina, ale rovnou celá škála regionálních i netradičních produktů gastronomie. „Beskydské rekordy budou tentokrát mít podobu gastrofestivalu zaměřeného zejména na propagaci místních produktů. Zhruba čtyři desítky stánků a stanovišť zaplní nejen náměstí, kde se do projektu speciální nabídkou zapojí i některé restaurace, ale také zámecký park a nádvoří, které se večer změní v letní kino,” informuje Lenka Kolarčíková, projektová manažerka Beskydského informačního centra Frýdek-Místek, a zdůrazňuje, že součástí gastrofestivalu bude i soutěž o nejlepší domácí štrúdl. „O kvalitě dodaných vzorků bude rozhodovat porota, ve které zasedne například kuchař Tomáš Mohyla, Marta Randusová z pekárny specializované na štrúdly, vybraný návštěvník akce a zástupce magistrátu. Trojice vítězů, která obdrží ceny od partnera soutěže, horského hotelu Čeladenka, bude vyhlášena v průběhu dne,” pokračuje Lenka Kolarčíková a dodává, že kromě tradičních pokrmů budou zájemci moci ochutnat také specifické pokrmy například v podobě molekulární kuchyně.

Součástí celodenního pestrého programu, jímž bude provázet moderátor Vojtěch Bernatský, budou rozmanité zábavné aktivity pro děti: soutěže, kurzy, gastronomicky zaměřené workshopy, opékání párků, IQ koutek, střelnice a další. Dospělí si odpočinou v relaxační zóně s čajovnou, kavárnou a vinárnou, mohou sledovat barmanskou i kuchařskou show a vyzkoušet degustační chilli menu, večer jim zpříjemní promítání v zámecké venkovní kavárně. Na pódiu vystoupí folklorní soubor, Valašský vojvoda, kapela Thom Artway, hudební těleso Big Blast Band a energii dodá bubenická show. Závěrečný hudební vstup pak bude patřit skupině Lake Malawi.

Beskydské rekordy jsou součástí Veseléta pořádaného statutárním městem Frýdkem-Místkem prostřednictvím jeho organizace Beskydské informační centrum Frýdek-Místek. 

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky