Akcelerátor VŠB-TUO podpoří letos 16 nových podnikatelských záměrů

Pondělí, 28. 11. 2016, 9:37 - OSTRAVA - Během září a října se mohli zájemci o podnikání hlásit do bezplatného akcelerátoru Green Light. Celkem se do programu, který pořádá VŠB – Technická univerzita Ostrava, přihlásilo úctyhodných 57 projektů. „Oproti minulým ročníkům, kdy převládaly aplikace a softwarová řešení, se nám letos přihlásilo mnoho fyzických projektů od zařízení na kontrolu zdravotního stavu po chytré žárovky nebo eko domy, za což jsme velmi rádi,“ říká Martin Duda, ředitel Centra podpory inovací VŠB-TUO.

Vybrat ty nejlepší nebylo vůbec jednoduché. O postupu 16 projektů rozhodla čtyřčlenná porota složená z odborníků z praxe, kteří zároveň působí jako mentoři programu. Ze všech podaných přihlášek bylo čtyřicet dva týmů studentských, v patnácti případech se jednalo o již podnikající osoby nebo zaměstnance. Také věková struktura byla velmi různorodá. Čtyřicet tři přihlášených týmů bylo mladších 30 let, třináct týmů uvedlo věk 30 až 50 let, jeden nad 50 let.

Mezi přihlášenými se objevila i řada velmi zajímavých projektů, které ovšem nesplňují standartní parametry startupu, jako inovativnost nebo globální potenciál.  Přesto porotci usoudili, že některé z nich mají velký potenciál uspět jako lokální živnosti a rozhodli se je zahrnout je do programu také, ovšem se specifickými podmínkami. Důvodem je úmysl podporovat zajímavé projekty také na lokální úrovni.

Všechny projekty, tedy 11 + 5, od nynějška budou navštěvovat intenzivní tréninky a semináře pro co nejefektivnější rozjezd svého podnikání. V hodnocení, které proběhne na začátku ledna, se rozhodne, který z projektů postoupí do druhého kola programu a dostane možnost prezentovat se před porotou a investory na únorovém finále.

Mezi účastníky je také šestadvacetiletý absolvent oboru Informační a telekomunikační technologie na VŠB – Technické univerzitě v Ostravě Martin Lonský. Ten se přihlásil s aplikací zabývající se pokročilým projektovým managementem, která dokáže poskytnout přehled o plnění úkolů ze strany zaměstnanců v reálném čase. Manažer má tedy okamžitý přehled o tom, na čem jeho zaměstnanci právě pracují a jak jsou s úkoly daleko. „ Od Green Light očekáváme především zpětnou vazbu k našemu produktu nejen od mentorů, ale také od externích školitelů, kteří nám mohou poradit, jak projekt posunout dále“, dodává Martin Lonský.

Na konci programu získají všichni účastníci totéž – neocenitelné rady, kontakty a profesionální prezentaci svého produktu, díky které budou kdykoliv schopni představit se zákazníkům i investorům. Letos program opět podpoří řada partnerů, mezi nimi například SDE Software Solutions, Google, Intel nebo FundLift. Jejich interní odborníci mohou týmům poskytovat cenné rady i pomoci s technologickým rozvojem.

Green Light je v současnosti nejucelenější akcelerační program v Moravskoslezském kraji, který již po čtvrté pořádá již VŠB – Technická univerzita Ostrava a partnersky se do něj zapojily i Ostravská univerzita, Vysoká škola podnikání a práva a Slezská univerzita v Opavě. Jeho smyslem je motivovat a podpořit zejména vysokoškolské studenty k realizaci vlastních podnikatelských záměrů a zároveň pozvednout startupovou scénu v kraji. Na vybrané účastníky čekají tři měsíce plné workshopů, přednášek a konzultací s  odborníky z praxe. Vyvrcholením programu je únorová Startup Show, ve které se vybrané projekty utkají před publikem, porotou a investory. Ty nejlepší si odnesou ceny v hodnotě až 150 000 korun.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky