Zámecká sídla střídá zaniklé město

 Radnice, postavená v r. 1907 musela být kvůli poddolování být v roce 1963 zbourána. Fotografie pochází z Okresního archivu Karviná.
Radnice, postavená v r. 1907 musela být kvůli poddolování být v roce 1963 zbourána. Fotografie pochází z Okresního archivu Karviná.
Středa, 27. 7. 2016, 8:13 -

Výstavu představující historii dnes již zaniklé karvinské městské části Doly nabízí nově zámek Fryštát v Karviné. Po šlechtických sídlech hrabat Larisch- Mönnichů se tak veřejnost může seznámit s průmyslovou částí města a významnými budovami, které ve staré Karvinné (opravdu dvě n) stály, ale také se životem obyvatel tamních hornických kolonií.

Stará Karvinná se totiž po nálezu uhlí v roce 1776 stala postupně centrem největší těžby a z malé vesnice se stala dvacetitisícovým městem s velkým významem, vlastní radnicí, náměstím i kostely. Součástí výstavy je velký panel s mapou, která zachycuje město v období 30. let minulého století se stavbami, šachtami, hornickými koloniemi, továrnami, obchody, službami a další občanskou vybaveností. Návštěvníci najdou místo, kde např. stávala četnická stanice, kde zahradnictví, kovářství, kde byly školy, a to české či polské, kde si mohli tehdejší obyvatelé zajít na pivo či se najíst, zasportovat , kudy jezdila lokálka…. (foto)

Výstava také připomíná významné rodáky z této městské části. Po druhé světové válce postupně tehdy už městská část Doly ustupovala další těžbě, lidé byli stěhováni jinam. Dnes zůstal jediný šikmý kostel svatého Petra z Alkantary a areály šachet, které jsou dnes památkami. V Dolech vyroste na místě jedné ze šachet brzy nová průmyslová zóna (nad Barborou).

Výstava potrvá do 28. srpna. Poté ji vystřídá velká přehlídka děl karvinského rodáka a dnes světově uznávaného umělce Jakuba Špaňhela.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky