Vědecká knihovna žije olympiádou

Pondělí, 5. 2. 2018, 9:10 - Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě si připravila pro návštěvníky „olympijský program“, ale aktivně sportovat se zde nebude. Protože jsou tady v hlavní roli knihy, zve širokou veřejnost od 1. 2. 2018 k zhlédnutí knižní výstavky Z historie zimních olympijských her ve vstupních prostorách knihovny.

Vystavené publikace mapují hlavně účast a úspěchy našich olympioniků, současně se jedná také o průřez knižní produkcí, která byla v průběhu minulých let při příležitosti zimních olympijských her vydávána. Pro výstavku byly vybrány především knihy obsahující zajímavé a kvalitní fotografie a historii od prvních her v roce 1924 v Chamonix až po ZOH v Soči v roce 2014. Z obálek a stránek  shlíží takové osobnosti sportu jako Jiří Raška, Aleš Valenta, Kateřina Neumannová, Lukáš Bauer, Gabriela Koukalová, Martina Sáblíková, také „zlatí hoši“ z Nagana a mnoho dalších. Na výstavce najdete rovněž informaci o symbolice olympijských her. Výstavku ve vědecké knihovně na Prokešově náměstí můžete navštívit až do 17. března.

Protože jsou návštěvníci této knihovny zvídaví a téma olympiády je lákavé, uspořádá „vědárna“ dne 14. 2. 2018 v 16. 30 přednášku Marcely Šimonidesové s názvem Za krásami Jižní Koreje.

S lektorkou se návštěvníci přenesou na chvíli v duchu olympijských her do země hostící sportovní klání. Zjistí, v čem se geograficky a kulturně liší od České republiky, budou luštit korejské písmo a představí si i jeho zakladatele. Ukážou si, jak si Korea zachovává svou tradiční podobu a zároveň diktuje směr v mnoha moderních odvětvích. Také se dozví, jak Korejci slaví lunární nový rok, jak vypadá centrum zimních olympijských her Pchjongčchang a naučí se pár korejských frází, aby se v něm náhodou neztratili.

Přednáška se uskuteční ve studovně vědecké knihovny, vstup je zdarma.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky