Večery s vědci – atraktivní témata a zajímavé osobnosti

Pátek, 17. 11. 2017, 9:23 -

Statutární město Ostrava ve spolupráci s Vysokou školou báňskou – Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO) a Ostravskou univerzitou (OSU) budou pořádat řadu besed s názvem Večery s vědci. Jejich společným znakem budou atraktivní témata a účast zajímavých osobností, navíc budou patřit mezi akce, které připravuje ostravský tým jako součást celonárodní akce Noc vědců 2018. Získal totiž národní koordinátorství pro příští rok a přebírá štafetu po plzeňském Techmania Science Center.

První beseda s názvem „Vyrovnání se s rokem 1945, uctění památky padlých ve 2. světové válce, tábor Hanke“ se uskuteční ve čtvrtek 23. listopadu. Hosty besedy budou ostravský primátor Tomáš Macura, profesorka Nina Pavelčíková z OSU, doktor Martin Jemelka z VŠB-TUO. Moderátorem diskuze bude doktor Martin Tomášek. Beseda se uskuteční v Domě knihy na Smetanově náměstí od 17.30 hodin. Vstup je zdarma. Místa k sezení je nutné si rezervovat na webových stránkách https://www.knihcentrum-ostrava.cz/rezervace.

Pamětní deska a pietní místo

Město Ostrava vytvoří dvě nová pietní místa.  V místě bývalého internačního tábora Hanke bude umístěna pamětní deska jako memento poválečných hrůz na německém civilním obyvatelstvu. O život zde násilně a bez soudů přišlo 231 lidí. V sadu Dr. Milady Horákové pak vznikne Památník civilním obětem válek. Rada města schválila návrh pracovní skupiny, kterou za tímto účelem zřídila letos v lednu. 

O Noci vědců

Noc vědců je vědecko-popularizační akce, která nabízí veřejnosti příležitost poznávat vědu, hrát si s ní, pochopit mnohé jevy a vyzkoušet si různé vědecké pokusy. Vždy na přelomu září a října na jeden večer otevírá brány vědeckých institucí a univerzit, kdy je možné poznávat blíže vědce, jejich práci a zejména její důležitost pro společnost. V České republice se Noc vědců koná již od roku 2005, od té doby se akce rozšiřuje a získává na popularitě u všech věkových kategorií.

Ostrava národním koordinátorem projektu v roce 2018

Ostravská univerzita, VŠB – Technická univerzita Ostrava, Svět techniky a Moravskoslezská vědecká knihovna Ostrava budou dalším koordinátorům z celé republiky představovat své vize do budoucnosti, kam by se Noc vědců mohla posunout. Ostravský tým vidí výzvy ke zlepšení hlavně v jednotném charakteru akce pro celou republiku, společném tématu, jednotné grafice, zlepšení komunikace mezi institucemi i s návštěvníky samotné Noci vědců. Chce tak zúročit vynikající spolupráci, která vedla k úspěchu Ostravské noci vědců. Její celková návštěva se letos pohybovala těsně pod hranicí 8 tisíců návštěvníků a stala se tak v rámci České republiky nejúspěšnější Nocí vědců.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky