V Karviné se chystá festival národnostních menšin

Pátek, 26. 5. 2017, 12:27 - KARVINÁ - V neděli 11. června 2017 od 10:00 do 18:00 hodin proběhne na Masarykově náměstí v Karviné-Fryštátě festival národnostních menšin nazvaný Prolínání kultur.

Jedná se o již 12. ročník přehlídky hudebních a tanečních vystoupení folklórních souborů, který reflektuje a připomíná bohatý multikulturní charakter našeho regionu, přispívá k vzájemnému poznávání a dialogu národností a menšin, které v něm v minulosti zanechaly svůj nesmazatelný otisk nebo zde vedle sebe dnes žijí. Jazykem kultury – hudbou, tancem a prezentací vlastní folklórní tradice, zde budou navzájem rozmlouvat nejen kultura polská a česká, ke slovu se dostanou též zástupci maďarských a slovenských národů a také na Karvinsku velmi aktivní řecká obec nebo zástupci vietnamského a romského etnika tak, aby výsledný obrázek představoval co nejplastičtější vystižení kulturního bohatství našeho města a regionu. 

Nejširší veřejnost bychom rádi pozvali na bohatý program zahrnující koncerty a vystoupení českých, maďarských, polských, řeckých, romských slovenských, vietnamských a židovských souborů. Můžete se tak těšit např. na vystoupení romského tanečního souboru SLUNEČNICE, folklórního souboru Vietnamského svazu v severomoravském kraji nebo ukázku maďarského folklóru v podání souboru PÁSZTORTŰZ. Zpívat bude polský mužský pěvecký sbor z Karviné-Fryštátu HEJNAŁ-ECHO či ostravský taneční a pěvecký soubor FOGÁŠ, zabývající se interpretací slovenské kultury.  Dále Vám zatančí místní polský taneční soubor GIZDY, řecký taneční soubor NEA ELPIDA a z Horní Suché k nám přijede zatančit také soubor SUSZANIE. Židovskou kulturu pak bude reprezentovat klezmerová skupina RABIGABI a.G z Uherského Hradiště, jejíž společné vystoupení s tanečním souborem HRADIŠŤAN bude jistě patřit k ozdobám programu.

Návštěvníci budou mít opět rovněž možnost zpestřit si festival ochutnávkou národních gastronomických specialit.

Jménem MěDK Karviná a našich partnerů -  Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva města Karviné a zástupců jednotlivých národnostních menšin žijících v Karviné – Řecké obce, Obce Slováků, místních skupin PZKO, Romského Sdružení Severní Moravy a Vietnamského svazu v severomoravském kraji – Vás srdečně zveme k přátelskému setkání a vzájemnému poznávání zvyků, kulturních základů a tradic, které jak doufáme, pomůžeme uchovat i pro příští generace.

Vstup na tuto akci je zdarma.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky