V Akordu se bude premiérovat a pátrat, kdo zabil Prcíka Tomeše

Pondělí, 23. 1. 2017, 16:11 -

Aneb premiéra nové hvězdně obsazené komedie pražského Divadla Verze se odehraje v Ostravě. Půjde o černou komedii v současnosti jednoho z nejúspěšnějších irských autorů Martina McDonagha, Poručík z Inishmoru. Vedle ostravského rodáka Igora Chmely se představí i další populární herci jako Jan Dolanský nebo Linda Rybová. Tato slavnostní událost se uskuteční 9. února v jihoostravském DK Akord.

Nebývá tomu často, aby se premiéry inscenací odehrávaly mimo domovskou scénu divadla. Divadlo Verze však aktuálně „bojuje“ s prostory a pro Akord je nabídka premiéry velkou ctí.

„Divadlo Verze u nás odehrálo již většinu svých inscenací – Jméno, Mesiáše i hit Úča musí pryč,“ komentuje dramaturg DK Akord Jan Ražnok. „Divadelníci to u nás znají a díky vysoce kladným ohlasům z minula počítají, že v Akordu bude ta správná atmosféra, jak se na premiéru sluší a patří. Této jejich důvěry v náš prostor a naše publikum si nesmírně vážíme.

A na co se mohou diváci těšit?

Na skvělou sarkastickou komedii tarantinovského stylu, ďábelskou grotesku s drastickým humorem, který je výborně namíchán s překvapivým jednáním hlavních hrdinů. Odehrává se na malém irském ostrově Inishmoru a za hrdiny má vedle prostých, po klidu toužících vesničanů, pubertální anarchistku a mladistvého teroristu, jejichž vzájemná láska je sice silnější než láska k všeobecně vážené teroristické organizaci, ne však silnější než cit k jejich milovaným, huňatým, nevinným, čtyřnohým kamarádům. A jistě tušíte, kdo by tedy mohl být Prcík Tomeš, po jehož vrahovi se bude pátrat. Zbraně, láska, mrtvoly, gagy, zvířátka, výbuchy, mučení, polibky a naši oblíbení herci, to vše zde lze najít.

„Poručík je především skvělou příležitostí pro herce, ale nad to poukazuje na několik společenských problémů. Otázka terorismu je v dnešní době velice aktuální, násilí plodí zase jen násilí a mnohdy stačí maličkost k zažehnutí ohně, který je pak obtížné uhasit. A nakonec samozřejmě ještě jako každá dobrá komedie ukazuje, že lhát se nevyplácí,“ láká na inscenaci její režisér Thomas Zielinski.

Rozhovor s režisérem k nové inscenaci si můžete přečíst na stránkách Akordu: http://dk-akord.cz/program-kurzy/osobnosti-v-akordu/porucik-z-inishmoru-rozhovor-s-reziserem.html

Samozřejmě bude také osobně přítomen na premiéře a po představení se jej v rámci besedy s herci a tvůrci můžete na cokoliv zeptat.

Divadlo Verze je poměrně mladé divadlo, které před pár lety založil Igor Chmela se svou manželkou Janou Janěkovou ml. a hereckými kolegy jejich generace (dále například Roman Zach, David Prachař, Petra Špalková), kteří sdílí podobný břitký humor, jenž je v jejich inscenacích klíčový.

Premiéra Poručíka z Inishmoru v Akordu proto nebude žádný nudný večer.

redakce Ostrav a Online

« zpět do rubriky