Týden vědy a techniky Akademie věd ČR ve vědecké knihovně - kuriózní patenty 20. století

Čtvrtek, 2. 11. 2017, 8:38 -

Za pár dnů je to tady - Týden vědy a techniky AV ČR. Moravskoslezská vědecká knihovna se k této celostátní akci již podruhé připojí svým programem. V letošním roce přichází knihovna s vlastní výstavou nazvanou Kuriózní patenty 20. století, k vidění bude od 6. listopadu až do 31. prosince tohoto roku.

V deseti rámech umístěných ve studovně najdou návštěvníci patentové spisy, které pobaví i překvapí. Řada z nich je dokonce z první poloviny 20. století. Unikátní je např. ruční kabelka s osvětlovacím zařízením (patentováno v roce 1947) nebo hůl, jejímž rozložením se vytvoří sedadlo (patentováno v roce 1936) a mnohé další patenty, které předběhly svou dobu. Vědecká knihovna uchovává celkem 285 389 patentových spisů v oddělení speciálních fondů, jehož pracovníci tuto výstavu pro veřejnost připravili. K dispozici jsou téměř všechny patenty udělené na území České republiky (dříve Československa) od roku 1918 do roku 2014. Od tohoto období je možné vyhledávat i prohlížet patentové spisy na webových stránkách Úřadu průmyslového vlastnictví). V knihovně stále funguje studovna a také půjčovna další související odborné literatury. Knihovnice pomůžou návštěvníkům s vyhledáním příslušného patentového spisu a potřebných informací.

V rámci Týdne vědy a techniky AV ČR pořádá vědecká knihovna ještě dvě exkurze na digitalizační pracoviště, které mají svůj speciální název – Digitalizace není jen skenování.

Exkurze proběhnou ve středu 8.  prosince od 16. do 17. hodiny a jsou určeny široké veřejnosti.

V roce 2005 byl zakoupen vědeckou knihovnou planetární skener a zřízeno pracoviště pro digitalizaci vzácných regionálních dokumentů na papírových nosičích nejen z fondu knihovny. Již 12 let je tedy vytvářena digitální knihovna Moravskoslezského kraje - v současné době bylo převedeno do digitální podoby již více než 625 000 stran, více než 1500 monografií a desítky periodik. Od počátku spolupracuje knihovna s vybranými paměťovými institucemi, obcemi a školami. Digitalizují se vzácné a žádané adresáře, almanachy, vybrané rukopisy z dějin měst a obcí v kraji i celé rozsáhlé soubory regionálních periodik. Dnes tak mohou lidé odkudkoli vyhledávat a „prolistovat“ i sto let staré noviny, časopisy a různě tematicky zaměřené publikace např. o hornictví, spolkovém životě, školství, o referendu na Těšínsku v r. 1920 a mnohé další. Největší zájem je dlouhodobě o Opavský týdeník, který vycházel v letech 1870 až 1912 a popisuje události v regionu a periodika vůbec. Nejstarší digitalizovaná kniha je z roku 1794 a je z fondu knihovny.

Pokud máte o podobnou službu zájem, postačí navštívit webové stránky knihovny www.svkos.cz a v levém sloupci kliknout na Digitální knihovnu Moravskoslezského kraje. Nebo navštívit zmíněnou exkurzi a dovědět se něco více o digitalizaci dokumentů přímo u zdroje.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky