S příchodem jara začíná sezóna folklórních festivalů

Čtvrtek, 18. 4. 2019, 12:16 -

V Moravskoslezském kraji působí více než 50 folklórních souborů. Část z nich pravidelně vystupuje na některém z festivalů, které se v regionu konají. Festivalovou sezónu koncem dubna zahájí v Proskovicích festival Poodří Františka Lýska.

„Folklór je významnou součástí kulturní historie regionu. Členové jednotlivých souborů svým nadšením a zapálením udržují tradici našeho kraje. Jsou jakýmisi prostředníky mezi lidovou kulturou našich předků a dnešní moderní dobou. Jejich přispěním máme stále možnost vnímat své kořeny, mít povědomí o životě v minulých dobách a uvědomovat si historické souvislosti,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a dodal, že dlouholetou tradici folklórních festivalů Moravskoslezský kraj pravidelně podporuje. V minulém roce přispěl na pořádání těchto festivalů celkem XX tisíc korun, pro letošní rok se počítá s obdobnou částkou.

Náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo se dnes (16. 4.) na krajském úřadě setkal s představiteli některých folklórních festivalů konaných v Moravskoslezském kraji. Ředitelé jednotlivých festivalů představili zejména připravované programy pro letošní rok a plány do budoucna.

Jedním z nejstarších folklórních festivalů v Moravskoslezském kraji jsou Slezské dny. Letos se na začátku září uskuteční už 50. ročník. Hlavními hosty letos budou například slovenský lidový umělecký kolektiv Sluk a Urpin ze Slovenska, nebo soubory z Černé Hory a Ukrajiny. „Na poslední chvíli jsme se rozhodli, že k jubilejnímu ročníku našeho festivalu vydáme fotoknihu. Bude to určitě velmi poutavé svědectví o minulých ročnících festivalu a jeho nenapodobitelné atmosféře. Všechny fotografie budou mít komentář, což jistě ocení nejen pamětníci,“ řekla Jarmila Kantorová, předsedkyně Matice slezské, pobočného spolku v Dolní Lomné, který festival Slezské dny pořádá.

Mezi nejvýznamnější a největší folklórní festivaly a setkání v kraji patří kromě Slezských dnů v Dolní Lomné také Frenštátské slavnosti a Setkání cimbálových muzik Valašského království ve Frenštátě pod Radhoštěm, Mezinárodní folklórní festival CIOFF/IOV F-M ve Frýdku-Místku, Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto v Jablunkově, Sochovy národopisné slavnosti v obci Lhotka pod Ondřejníkem, ostravský festival Folklór bez hranic, Mezinárodní festival adventních zvyků, koled a řemesel Souznění konaný například v Kozlovicích, Frýdku-Místku, Ostravě a Frenštátě pod Radhoštěm, Festival Poodří Františka Lýska v Proskovicích, Jistebníku a Staré Vsi nad Ondřejnicí, Třebovický koláč v Ostravě – Třebovicích a festival Chodníčky k domovu v Opavě.

 

Nejvýznamnější folklórní festivaly v kraji:

Festivalovou sezónu zahajuje 26. dubna Festival Poodří Františka Lýska v Proskovicích. Letošní 16. ročník pak pokračuje 25. května v Jistebníku a v červnu v obci Stará ves nad Ondřejnicí.

Od 11. do 17. června proběhne ve Frýdku-Místku 25. ročník Mezinárodního folklórního festivalu CIOFF/IOV F-M. Festival pořádá Statutární město Frýdek-Místek a Dětský folklorní soubor Ostravička. Vrcholem programu festivalu je „Roztančené náměstí“, kdy se během sobotního dopoledne představí dětské i dospělé soubory od nás i ze zahraničí. Letošního ročníku se zúčastní například soubory z Mexika, Indie, Ruska nebo Slovenska.

Město Frenštát pod Radhoštěm pořádá dva folklórní festivaly, oba se letos budou konat už podvacáté. V červnu to bude Setkání cimbálových muzik Valašského království, na konci srpna Frenštátské slavnosti.

Nejstarším folklorním festivalem v České republice je Gorolski Święto. Slavnosti probíhají vždy na začátku srpna v přírodním amfiteátru v Městském lese a v domě PZKO v Jablunkově. Po dobu tří festivalových dnů se ho každoročně účastní kolem 15 tisíc osob. Oblíbený je každoroční nedělní průvod krojovaných skupin a alegorických vozů. Gorolski Święto pořádá Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu Jablunkov, letos půjde už o 72. ročník.

Folklór bez hranic je festival spočívající v koncertech konaných v husté sídlištní zástavbě či v blízkosti nákupních zón. Volně přístupné koncerty jsou téměř každý den v jiném ostravském městském obvodu. Letošní 22. ročník se bude konat ve dnech 12. – 16. srpna. Závěrečný koncert se odehraje v pátek na Slezskoostravském hradě, festivalu se zúčastní 12 folklórních souborů.

Další festival se koná na počest sběratele lidových písní a tanců Vincence Sochy. Sochovy národopisné slavnosti pořádá Klub žen Lhotka. 24. srpna se uskuteční 25. ročník.

Festival Slezské dny pořádá Matice slezská, pobočný spolek v Dolní Lomné. Na letošním jubilejním 50. ročníku festivalu, který se bude konat 7. – 8. 9., vystoupí bezmála 600 účinkujících.

Chodníčky k domovu je regionální přehlídka dětských a dospělých folklorních souborů a cimbálových a lidových muzik Opavského Slezska. Koná se od roku 1986 v Opavě pravidelně v měsíci září, přehlídku pořádá Středisko volného času Opava a opavské folklorní soubory.

Během třetího zářijového víkendu se v areálu Třebovického parku v Ostravě uskuteční 16. ročník festivalu Třebovický koláč. Celý víkend bude Třebovický park opět plný muzikantů a tanečníků.

Festivalovou sezónu ukončí na konci roku adventní festival Souznění, který spojuje folklór, tradice a řemesla. Festival pořádá Zdeněk Tofel a Valašský vojvoda, letos se uskuteční 21. ročník.

« zpět do rubriky