Ostrého nářez pro flétnu

Sobota, 18. 2. 2017, 9:54 -

Na koncertě Janáčkovy filharmonie, který bude řídit Tomáš Brauner, se 23. března od 19 hodin v Domě kultury města Ostravy v roli sólisty představí flétnista Jan Ostrý, interpret uznávaný u nás i v zahraničí a také pedagog Ostravské univerzity.

V jeho podání zazní flétnový koncert Jindřicha Felda. Jeho koncert si Ostrý vybral už k maturitní zkoušce a později se se skladatelem spřátelil. V jednom z rozhovorů řekl: “Jeho hudba má energii a mnohdy je to pěkný nářez. Feld se dá považovat za jakéhosi pokračovatele Bohuslava Martinů. I když ten paradoxně nebyl z mého pohledu až tak průrazným ve flétnové literatuře.”

Během večera zazní i skladba zmíněného Bohuslava Martinů. Konkrétně to bude jeho Halftime, dílo inspirované „sportovní“ tematikou. Na závěr posluchači vyslechnou Mendelssohnovu technicky brilantní symfonickou vzpomínku na cestu do Skotska. Ostatně cestovatelský podnět není pro skladatele ojedinělý (Klid moře a šťastná plavba, Hebridy apod.). Skotská symfonie patří vedle Italské k Mendelssohnovým nejvýznamnějším dílům. 

Vstupenky v ceně od 150 korun můžete zakoupit v Janáčekpointu, pobočkách Ostravského informačního servisu nebo online na www.jfo.cz

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky