Ostravsko - karvinští průkopníci heavy metalu se dali po čtvrt století dohromady a natočili debutové album

Středa, 6. 1. 2016, 12:08 -

Není příliš časté, aby se nějaká kapela dala dohromady po pětadvaceti letech a navíc po tak dlouhé době natočila debutové album. A to je přesně případ ostravsko-karvinské legendární kapely Ingott, průkopníků heavy metalu ze severní Moravy. Po čtvrtstoletí přicházejí s albem Charon, které vydávají vlastním nákladem.

Mnozí pamětníci skupinu pamatují z druhé poloviny osmdesátých let, kdy objížděla zdejší sály s vlastním repertoárem a vyhrávala talentové soutěže. „Potom přišla revoluce a svoboda nám hrála do karet, jenže já musel na vojnu. Po návratu už bylo všechno jinak, takže jsme ten potenciál nakonec nestihli zúročit,“ vzpomíná dnes frontman kapely, zpěvák a kytarista Jura Šperl (ex-Citron, dnes Limetal).

Kromě něj v kapele hrají i další členové staré sestavy - bubeník Vítězslav Sarganek, kytarista Martin Szczur a basák Pavel Piskorz. „Spolu jsme si zahráli až po více než dvaceti letech na festivalu Karvinské rockové legendy a zjistili, že chemie mezi námi stále funguje. Metal je naše společná řeč a navíc každý přinášíme do kapely zkušenosti, které jsme za tu dobu nabrali jinde,“ doplňuje Sarganek.

Nahrát album byl tak další logický krok. Nový materiál připravoval Ingott celé loňské léto a natáčelo se na podzim. Výsledkem je dvanácti písňová kolekce, která je věrná stylu hard and heavy. „Dali jsme si na všem záležet, vybrali kvalitní studio, pozvali skvělé hosty, jako jsou Jarda Bartoň nebo Boris Urbánek, zhotovili výpravnou grafiku (digipack + 16 str. booklet),” popisuje Šperl. "Samotná deska je koncepční s obsažnými texty, co píseň, to příběh a její sdělení je jasné. Že každý z nás, dříve či později, jednou stane na břehu řeky Styx, kde už na něj bude čekat neúnavný převozník Charon,“ doplňuje zpěvák a připomíná i zřetelnou os travsko-karvinskou stopu kapely. Její samotný název k oblasti rovněž odkazuje. Ingot je totiž kovový hutní polotovar určený k dalšímu zpracování.

Novým albem a koncerty to ale nekončí. „Málokdo ví, že jsme v roce 1989 natočili na video oficiální živák. Součástí výhry na rockfestu byla tenkrát možnost buď nahrát song ve studiu nebo koncert na profi kameru. A tak jsme díky tomu měli dříve video než první desku,  jenže nakonec stejně nevyšlo. Na nápravě se už ale začalo pracovat, a protože vypadáme pořád skoro stejně, doplníme starý záznam novým,“ uzavírá s úsměvem Šperl.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky