„Od žida“ nebo „ze spolku“? Maryša servíruje kávu v Divadle Petra Bezruče. Ukázka

Středa, 24. 1. 2018, 11:43 - Bezruči se pod režijním vedením Janky Ryšánek Schmiedtové chopili nejklasičtějšího díla českého dramatu – Maryši Aloise a Viléma Mrštíkových. Tragický příběh nešťastné dívky donucené podlehnout společenskému a rodinnému nátlaku zná asi každý. Co je ale na tomto příběhu současného? Jakým očekáváním, požadavkům a „dobrým radám“ jsme vystaveni my? To se diváci dozvědí již brzy, premiéra se uskuteční v pátek 26. ledna v ostravském Divadle Petra Bezruče.

Maryša bratrů Aloise a Viléma Mrštíků je bezesporu nejznámější a nejhranější česká hra. Proč se režisérka inscenace rozhodla právě pro tento klasický titul a co je na něm současného?

„Příběh Maryši mi přišel nadčasový. A přesný. A taky vůbec ne jen o penězích. Maryša je pro mě žena, která balancuje na ostří nože: bojí se rozhodnout jinak než ostatní, a zároveň touží jít svou cestou. A právě tohle morální dilema je to, proč má cenu Maryšu dnes uvádět u Bezručů.

Protože kolem sebe stále vidíme mnoho lidí, kteří dokolečka opakují to, co považují za dobré, aniž by se skutečně zamysleli, jestli je to také to, co chtějí. A naopak. Není totiž tak těžké udělat rozhodnutí, daleko těžší je ho ustát,“ říká režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová a dodává: „Důležitým bodem mého rozhodování bylo i to, že jsem v hereckém souboru Bezručů našla ideální představitele pro jednotlivé postavy, a to nejen u titulní role – i když Pavla Gajdošíková je pro mě v tomto ohledu zjevením, ona chápe Maryšu snad i více než já, a to mě pudí k práci.“ Herečka Pavla Gajdošíková ztvárnila na jevišti Divadla Petra Bezruče již řadu výrazných rolí, například Julii (Romeo a Julie) či Alžbětu (Richard III.), nyní má před sebou další hereckou výzvu, v připravované inscenaci ztvární titulní roli. „Maryša je poměrně složitá psychologická postava. I kdybych s ní měla společné úplně všechno, což asi nemám, byla by to stejná dřina. Ta hra má samozřejmě stále co nabídnout, proto se tak často uvádí. Je to krásný text,“ říká představitelka Maryši Pavla Gajdošíková.

V roli sedláka Lízala a jeho ženy se divákům představí Norbert Lichý a Markéta Haroková. Francka ztvární Vojtěch Říha a mlynáře Vávru Dušan Urban. „Vávra bývá často hrán jako alkoholik, tyran a násilník, někdy naopak jako slaboch, který těžko hledá po smrti své ženy jinou. Já si nemyslím, že je tak černobílý. Podle mě je to chlap, co měl v životě spoustu smůly. Stará se sám o tři děti, mlýn a statek. Je možná trochu zahořklý, protože se domnívá, že mu osud nepřeje. Sňatek s Maryšou není jeho nápad. Je to souhra okolností, které nakonec vyústí ve svatbu,“ popisuje postavu Vávry Dušan Urban. V roli Babičky se představí emeritní členka souboru Marie Viková, která v Divadle Petra Bezruče strávila celou hereckou kariéru a nyní se v inscenaci Maryša po letech vrátí na svou domovskou scénu.

S režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou na inscenaci spolupracovala dramaturgyně Kateřina Menclerová. Autorkou výpravy je Lucie Labajová, která s Divadlem Petra Bezruče spolupracovala například na inscenacích Mládí v hajzlu, Richard III. či Pěna dní. Pod hudbou k inscenaci je podepsán hudebník Ivan Acher a na pohybovou složku inscenace dohlížela Jitka Adamíková.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky