Mladá restaurátorka představí své řemeslo i koníček

Pátek, 21. 4. 2017, 9:44 -

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) se v dubnu zbarvila do hnědo-fialové barvy. Výběr uměleckého předmětu pro Výstavu jednoho díla ze sbírek GVUO slouží jako generátor barevnosti nové grafické tváře galerie. Portrét dámy v bílém šátku od malíře Egida F. Seybolda zvolila Dominika Kozera Dworoková. Galerijní restaurátorka a konzervátorka přiblíží všechny taje své řemeslné práce, spojené se sbírkami GVUO.

V úterý 25. dubna v 17 hodin se v ostravském Domě umění uskuteční přednáška galerijní restaurátorky a konzervátorky Dominiky Kozery Dworokové. Kurátorka výstavy jednoho díla ze sbírek GVUO pro měsíc duben vybrala malbu Portrét dámy v bílém šátku z roku 1833, na níž veřejnosti přiblíží svou péči o galerijní sbírky. Mladá restaurátorka obraz zvolila jako typický příklad práce s malbami z 19. století. Umělecké dílo je možno v ostravském Domě umění vidět už jen do 30. dubna, pak se vrátí zpět do depozitáře galerie.
 
„Autorem obrazu je málo známý německý malíř z přelomu 18. a 19. století,“ říká Dominika Kozera Dworoková, a pokračuje „Malba dosud nebyla v Domě umění vystavena. Jedná se o názorný příklad problematiky restaurování obrazu 19. století. Malba je velmi citlivá na klimatické změny a podléhá různým znakům degradace, které představím.“

Práce restaurátora a konzervátora je téměř alchymistickým řemeslem. Kromě znalosti nejrůznějších chemikálií a výtvarných technik musí být restaurátor výborný malíř a fotograf. Je to časově náročná práce, která vyžaduje trpělivost a přesné oko.
„Restaurátorská profese je v současnosti velmi módní. Vzpomeňme na tajemství spojená s da Vinciho plátny Mona Lisa nebo Poslední večeře. Stává se centrem zájmu filmařů i spisovatelů. To ale není náš případ, přesto i v našem oboru restaurátorské zásahy mnohdy přináší z historického hlediska zajímavé informace,“ uzavírá Kateřina Mertha, tisková mluvčí GVUO.
 
Malbu Egida F. Seybolda v GVUO v květnu nahradí Svatý Šebestián od Bartholomea Sprangera. Umělecké dílo vybral fotograf Ivan Pinkava, který musel svou přednášku v GVUO v březnu ze zdravotních důvodů nečekaně odvolat. V květnu se proto bude opakovat. Vstupné na výstavu i přednášku je zdarma.
 
Dominika Kozera Dworoková (1986, Třinec) vystudovala Střední uměleckou školu, Ostrava a Vyšší odbornou školu Brno, obor Restaurování nástěnné malby. V roce 2014 absolvovala v Ateliéru restaurování malířských děl a polychromované plastiky na Akademii výtvarných umění v Praze. Od téhož roku pracuje v Galerii výtvarného umění v Ostravě, kde pečuje o sbírkové předměty, a to především o výtvarná díla na plátně a desce. Věnuje se jak konzervátorské a preventivní péči, tak restaurování jednotlivých děl a jejich přípravě na další prezentaci.


Egid F. Seybold  (1794–1866, Schwäbisch-Gmünd) byl dekorativní malíř, portrétista a učitel kreslení. Studoval na akademiích v Mnichově i ve Vídni a pracoval také jako interiérový dekoratér. Od roku 1818 cestoval po Německu a v roce 1830 byl jmenován učitelem výtvarné výchovy v Schwäbisch Gmünd.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky