Kapela Tichá dohoda natáčela klip na válcovně

Sobota, 23. 12. 2017, 3:28 -

„Kdo se tu nenarodil nebo tu nežil pár let, ten nikdy nepochopí to město ocelový.“ Zpívá se v první sloce písničky nového alba Hlasitá revoluce hudební skupiny Tichá dohoda. Autor hudby a textu Dan Šustr v ní s trochou nostalgie vzpomíná na staré časy v jeho rodném městě.

Kapela k písničce přijela natočit klip do funkční části průmyslového areálu. Závod Sochorová válcovna Kladno – Dříň zde válcuje speciální vysokojakostní oceli do lodního, petrochemického a automobilového průmyslu. Je součástí hutní firmy Třinecké železárny, která vyrábí nejvíce oceli v České republice.

„Byl to neuvěřitelný zážitek, když vám za zády projíždí žhavá ocel a vy hrajete… To není jako na pódiu,“ směje se Dan Šustr. Třinecké železárny kapele natáčení umožnily v průběhu jednoho pracovního dne za normálního provozu. Musela tak dodržet všechna bezpečnostní opatření, která jsou v hutním průmyslu nezbytná.

Album kapela vydala na začátku října po dlouhých 19. letech. „Snažili jsme se na nové desce nechat znít kytary, klasický rokenrol. V textech se tak trochu vyjadřujeme k současné době,“ říká Dan Šustr. Ve skladbě Born in Kladno, jejíž titul parafrázuje název známé písně Bruce Springsteena, vzpomíná Dan Šustr na dobu, kdy byl kladenský průmysl a hornictví v plné síle, a díky němuž existovaly i legendární nonstop restaurace, které navštěvovali dělníci a horníci po noční směně.

„Videoklip tvoříme ve spolupráci s Národním filmovým archivem a fanklubem kladenského hokeje. Ukazujeme v něm záběry z let, kdy byl zdejší průmysl na vrcholu,“ dodává kapelník. K vidění budou záběry například z Československého filmového týdeníku z roku 1956 s reportáží k 100. výročí založení Poldiny hutě. Klip zveřejní kapela v průběhu ledna.

Roční produkce závodu Sochorová válcovna Kladno – Dříň se pohybuje okolo 300 tisíc tun válcovaných výrobků směřujících do lodního, petrochemického a automobilového průmyslu. Hlavním značkovým výrobním sortimentem společnosti jsou v současné době uhlíkové, uhlíko-manganové a legované ušlechtilé konstrukční oceli, v menší míře se válcují i korozivzdorné a nástrojové oceli. Válcovna zaměstnává 730 lidí z Kladna a okolí.

redakce Ostrava Online

 

 

« zpět do rubriky