Jubilejní ročník Dream Factory Ostrava, co vás čeká?

Jubilejní ročník Dream Factory Ostrava
Jubilejní ročník Dream Factory Ostrava
Pátek, 20. 4. 2018, 11:07 -

Dream Factory Ostrava letos přinese přehlídku toho nejlepšího, co bylo na divadelních prknech v posledním roce uvedeno, site- specific projekt Hotel Bezruč?!, jenž vznikl exkluzivně pro festival, i několik koncertů a debat. Jubilejní desátý ročník festivalu se koná od 29. května do 4. června vostravských divadlech a industriálních prostorech, které jsou s festivalem neodmyslitelně spjaty již od jeho prvního ročníku.

Letos navíc organizátoři zavedou diváky i do dalších netradičních prostor – hrát se bude v Národním památkovém ústavu, v budově bývalého hotelu Palace a festival zakončí představení v cirkusovém šapitó na Masarykově náměstí. V rámci festivalu se v Ostravě představí herci David Prachař, Zuzana Stivínová, Martin Finger, Zuzana Kronerová a mnozí další. Od úterý 29. května do pondělí 4. června diváci uvidí tři desítky představení.

V první řadě to jsou inscenace z divadel z celé České republiky. V neděli 3. června to bude například oceňovaná mysteriózní opera Deník zloděje v režii Jana Nebeského s Miloslavem Königem v hlavní roli. Herec a muzikant, jež na večerním festivalovém koncertu představí své nové album Srdcem ženou, za tuto úlohu získal Cenu divadelní kritiky i Cenu Divadelních novin, obě ocenění získala také inscenace. V Cenách divadelní kritiky byla oceněna také inscenace Macbeth – Too Much Blood, kterou v Divadle Na zábradlí režíroval David Jařab. Petr Čtvrtníček a Petr Jeništa v groteskní variaci Shakespearovy krvavé tragédie publikum pobaví a také jim zahrají na banjo. Z brněnského Divadla Husa na provázku přijede poslední květnový den Vitka – hudební inscenace tří velkých žen. Hru Kateřiny Tučkové režírovala Anna Petrželková.

Festival během pátku a soboty představí také kultovní Činoherní studio Ústí nad Labem, které zahraje pro malé, střední i velké diváky. Všechny tři inscenace z tohoto divadla vznikly podle známých knih – Exupéryho Malého prince, jehož veršovanou dramatizaci vytvořil Tomáš Vůjtek, poválečného románu o vině a trestu Maxe Frische Homo Faber a sci-fi románu Raye Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita. Česko-slovenské duo SKUTR se bude prezentovat jednou českou a jednou slovenskou inscenací – z pražského Divadla v Dlouhé přijede klasika v moderní interpretaci Čechovův Racek a z bratislavské Astorky Korzo ́90 inscenace, jež vznikla podle věhlasného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. Obě představení mohou diváci zhlédnout během prvního festivalového dne.

Podstatná část programu se bude – jak už je dobrým zvykem – odehrávat v Dole Hlubina. Faustovská inscenace režisérky Martiny Schlegelové Tajemná záře nad vilou tak bude přenesena z pražské VILY Štvanice do prostoru pod Věží a tato jedinečná kulisa poskytla nový název pouze pro ostravské uvedení – Tajemná záře nad věží.

Vrcholem festivalu jistě bude site-specific projekt Hotel Bezruč?!, který připravuje sedm režisérů (Martin Františák, Jiří Havelka, Janusz Klimsza, Jan Mikulášek, Filip Nuckolls, Daniel Špinar a Janka Ryšánek Schmiedtová) speciálně pro kdysi honosný a dnes opuštěný hotel Palace. Hotel Bezruč?!, jenž tematicky vychází ze slavných „bezručáckých“ inscenací a dodává jim špetku festivalového snění, bude mít premiéru 31. května. 

Zájem o vstupenky na festivalová představení je letos velký, některá představení se vyprodala už pár hodin po zahájení předprodeje, na jiná momentálně zbývá pár volných míst,“ říká ředitel festivalu Tomáš Suchanek a dodává: „Tam, kde je to možné, zvyšujeme kapacitu sálů, abychom uspokojili co nejvíce diváků. V průběhu května pak budou do prodeje uvolněny vstupenky rezervované pro akreditované hosty, doporučujeme tedy sledovat naše webové stránky a sociální sítě, kde budeme aktuální informace o volných vstupenkách zveřejňovat.

Dream Factory Ostrava ovšem nenabízí jen obrovskou porci divadla. Festivaloví návštěvníci mohou po skončení některých představení zůstat vhledišti a zúčastnit se krátkých a neformálních debat s herci a tvůrci (například ze skupiny VOSTO5, Činoherního studia či Divadla Na zábradlí), nebo večer navštívit koncerty. A navíc organizátoři již nyní připravují pruty na sobotní opékání špekáčků na Dole Hlubina!

Kompletní program festivalu je dostupný na webových stránkách festivalu www.dfov.cz.

Jubilejní ročník Dream Factory Ostrava
Jubilejní ročník Dream Factory Ostrava
Jubilejní ročník Dream Factory Ostrava
Jubilejní ročník Dream Factory Ostrava
 

« zpět do rubriky