Galerie v obchodní galerii: v OC Forum Nová Karolina se dnes otevírá Ostravský ART Salon

Úterý, 21. 11. 2017, 13:08 -

Několik desítek obrazů, sochy a plastiky nebo poutavé abstraktní umění čeká ode dneška na návštěvníky obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina. Začíná zde totiž první Ostravský ART Salon - prodejní výstava studentů a čerstvých absolventů uměleckých škol a akademií z celé České republiky. Díky pečlivému kurátorskému výběru Jaroslava Koléška, vedoucího katedry sochařství Ostravské univerzity, mohou zájemci v obchodní galerii zamířit za originálními a přesvědčivými vánočními nákupy. Ale rovněž zjistit, jakou tvůrčí cestou se ubírá nastupující generace mladých umělců. A pro ně samotné půjde o první přímý kontakt se zákazníky a galerijním prostředím.

"Naše centrum je s uměním spojené od počátku. Stačí se podívat na plastiky v jeho okolí, připomenu i projekty videomappingu, výstavy u nás probíhají několikrát ročně. Ostatně, výrazný výtvarný rukopis architektů se propsal i do celkové podoby OC Forum Nová Karolina, které je na designu a důmyslných detailech postavené," říká jeho ředitel Martin Kubík, který věří, že se z Ostravského ART Salonu stane tradice. A nejen pro obyvatele Ostravy: díky dlouhodobé práci týmu kolem řady ostravských galerií a muzeí sem míří za současným uměním množství lidí z celé republiky.

Aktuální Ostravský Art Salon potrvá - jak říkají sami pořadatelé - do doby, než bude prodáno poslední umělecké dílo. Odhadem do konce ledna. Do tohoto termínu je připraveno sedm workshopů pro veřejnost, které se obsahem dotýkají vystavených prací: keramiky, animací, malby nebo fotografie. První se uskuteční pod hlavičkou Střední umělecké školy v Ostravě v úterý 28. listopadu a jeho tématem bude obalový design. Příchozí si tak budou moci vyzkoušet nejen techniky, postupy a práci s různými materiály, ale zároveň vytvořit kreativní obaly na vánoční dárky.

Mezi vystavujícími probíhajícího ART Salonu jsou žáci a studenti, kteří navštěvují Fakultu umění Ostravské univerzity, pražské UMPRUM a AVU, ale také Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou ve Valašském Meziříčí, Dílnu uměleckého smaltu ve Frýdlantu nad Ostravicí nebo již zmiňovanou Střední uměleckou školu Ostrava.

Všechny vystavené práce jsou na prodej, ceny začínají na několika set korunách. Velké formáty nebo plastiky lze pořídit za jednotky tisíc korun. A výběr je opravdu pestrý: od realistické malby, přes portréty, počítačové zpracované grafiky, neotřele ztvárněné krajiny až po vybroušené autorské rukopisy pracující s představivostí návštěvníků.

"Mně osobně učaroval humor a nadsázka, kterou jsem v mnoha dílech objevila. Pozornosti by neměly ujít ani vystavené objekty - řada z nich vedle úžasné rukodělné práce může do domácností přinést i dekor se silným příběhem," popisuje vystavené práce Leona Drozdová z OC Forum Nová Karolina, jež pomohla Ostravský ART Salon uskutečnit. Samotné organizátorky, Hana Němečková a Olga Skoczková, se podle svých slov nechaly volně inspirovat pařížskými uměleckými salony, například Salonem nezávislých.

redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky