Dvě polské a dvě české kapely míří do finále soutěže amatérských hudebníků Wayfarer. Líheň

foto: www.lihen.cz
foto: www.lihen.cz
Pátek, 14. 4. 2017, 14:24 -

 „Z téměř tisícovky kapel se po čtyřiatřiceti kolech vykrystalizovali čtyři finalisté a soutěž Wayfarer. Líheň 2017 kráčí do Velkého finále. 22. dubna v havířovském klubu Stolárna se rozhodne o všem – o tom, které kapely se objeví na řadě festivalů a obdrží ceny za více než dvě stě tisíc korun. V porotě i na pódiu přitom přivítáme i Patrona soutěže Kamila Střihavku,“ prozrazuje ředitel soutěže Marek Slonina z pořádající havířovské produkční agentury Viking agency. O finalistech rozhodla poslední dvě semifinálová kola, která se konala v havířovském Jazz clubu a třineckém klubu Barrocko. Vždy se zde setkaly čtyři skupiny různých hudebních žánrů, které bojovaly o dvě finálová místa. A byly to boje se vším všudy.

„V třineckém klubu Barrocko se ve čtvrtek 13. dubna utkaly skupiny Dětský pokojíček z Velešína, Šoulet z Prahy, FOLYA z polského města Kielce a Band-a-SKA z Týniště nad Orlicí. Nicméně tentokrát došlo ke změně programu, když Dětský pokojíček, který měl koncert zahájit, po problémech na cestě, dorazil s omluvou později a tak se o zahájení postaral pražský Šoulet. Její skvělý nástup Dětský pokojíček jen podpořil a potvrdil svou stoupající kvalitu, i když to tak sami hudebníci možná ani nevnímali. Polská „jen“ tříčlenná parta FOLYA poté řádně přitvrdila a prokázala, že polská scéna má českým posluchačům rozhodně co nabídnout. Jestli v té chvíli porotci váhali o verdiktu, pak kartami ještě více zamíchala „skáčková“ Band-a-SKA, která přivezla kompaktní show se čtyřčlennou dechovo-flétnovou sekcí. Vybrat by do finále porota jistě vybrala více než jen dvě kapely, pravidla to však nedovolují a tak nakonec největší radost měly party Folya z Polska a Šoulet z Prahy.

V havířovském v Jazz clubu, hlavní domácí scéně celé soutěže, byla také nabídka kape, velmi pestrá. Semifinálovou čtveřici tvořily kapely Ill-Shapen z Cieszyna (PL), Tezaura z Brna, Penzistor z Přerova a Backstage Pass z Krakowa (PL). A také zde šlo o hodně dlouhý večírek.  Ten nakonec vyvrcholil úspěchem hudebních přerovských pardálů Penzistor a polské party Backstage Pass. Rovnoměrně tak Češi a Poláci nastoupí i ve Velkém finále.

„Jsme opravdu zvědaví, jak se celá soutěž vyvrbí. Tipovat výsledek by si určitě momentálně nedovolil ani největší odborník. Čeká nás skutečně hodně atraktivní Velké finále a už nyní se na něj připravují tři desítky porotců – kolik jich nakonec opravdu bude zjistíme až na místě, ale už nyní je jasné, že rozhodovat bude opravdu každý hlas. Těšíme se na všechny porotce, účinkující, i fanoušky kvalitní muziky v sobotu 22. dubna už ve čtyři hodiny odpoledne v klubu Stolárna v Havířově Vstup je zdarma, stejně jako tomu bylo na všech čtyřiatřiceti kolech, a to zejména díky všem partnerům, především městu Havířov a generálnímu partnerovi oděvnímu e-shopu Wayfarer. Připraveny máme i soutěže pro návštěvníky a i pro ně máme řadu atraktivních cen. Věříme, že kapelám uděláme dobrou kulisu, aby ze sebe vydaly to skutečně nejlepší. Čeká nás opravdu Velké finále s velkým písmene V,“ dodávají havířovští Vikingové. Další informace o programu a novinky k soutěži najdou zájemci na FB profilu soutěže a na www.lihen.cz, kde budou informace do finále přibývat opravdu každým dnem.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky