Dům umění oslaví v pátek 90. let a znovu vystaví Oskara Kokoschku

Čtvrtek, 12. 5. 2016, 10:31 -

V pátek 13. května uplyne 90. let od zpřístupnění Domu umění, výstavní budovy Galerie výtvarného umění v Ostravě, veřejnosti. Galerie výtvarného umění v Ostravě v rámci tohoto výročí připravila pro letošní rok celou sérii doprovodných aktivit, ať už v podobě výstav, přednášek o historii Domu umění, koncertů, komentovaných prohlídek, prezentací či výtvarných dílniček nejen pro děti. Mezi přednášejícími se objeví například architekt Josef Pleskot nebo grafik Robert V. Novák a Zuzana Burgrová, jež v současné době pracují na novém vizuálu pro GVUO.
 
„Je nesmírně pozitivní, že můžeme spolupracovat s tak významnými osobnostmi jako je Robert V. Novák a Zuzana Burgrová“ říká Jiří Jůza, ředitel galerie, a pokračuje „Naše instituce touto spoluprací získá obrovský vklad do budoucnosti“.
 
V pátek 13. května, galerie nabídne pestrý program a po celý den vstup zdarma. V den výročí pomyslně odstartuje znovuotevření kavárny s názvem Art & Cofee v Domě umění a přednáška O historii Domu umění v podání ředitele Jiřího Jůzy. V tento den bude také znovu vystaven obraz Oskara Kokoschky Moravská Ostrava II, který v galerii v roce 2010 zhlédlo na deset tisíc návštěvníků. „Galerie obraz opakovaně zapůjčila právě kvůli 90. výročí Domu umění. Kokoschkova malba do této výstavní budovy svým tématem prostě patří,“ uzavírá Jůza. Zprostředkovatelem této  výjimečné zápůjčky se stala Adolf Loos Apartement and Gallery s.r.o., která má s GVUO velmi dobrou zkušenost a obraz zapůjčila již podruhé na základě výborných referencí.
 
Návštěvníci se mohou těšit na výtvarné dílny nejen pro děti, komentovanou prohlídku aktuální výstavy Leopold a Paul Kupelwieser s její vedoucí kurátorkou Renatou Skřebskou, ta bude zakončena klavírním vystoupením Michala Bárty. Večer pak završí vystoupení kapely s názvem Les Gars D´en Bas - francouzsko - česká akustická kapela, hrající autorský francouzský chanson, gypsy swing a romskou hudbu.
 
Vrcholem oslav 90. Výročí Domu umění se stane vernisáž výstavy V novém světě / Podmínky modernity 1917–1927, která se uskuteční v září letošního roku. Výstava V novém světě / Podmínky modernity 1917 - 1927 je završením předcházejících úspěšných projektů z minulých let s názvy Sváry zření Fazety modernity (2008) a Černá slunce Odvrácená strana modernity (2012). Obě tyto výstavy byly velmi kladně hodnoceny veřejností a byly nemalým přínosem pro obor. Projekt bude vycházet z obdobné koncepce a bude se zabývat komplexním vývojem umění v letech 1917 – 1927.
 
Dům umění je historicky poslední novostavbou, která byla v České republice od roku 1926 postavena a byla určena k prezentaci takzvané Jurečkovy obrazárny. Od počátku a po celou svou existenci Dům umění plní účely, k nimž byl postaven. O jeho založení se zasloužil Spolek pro vystavění a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě, který v roce 1923 vypsal veřejnou soutěž na jeho realizaci. Definitivní plány Domu umění pak vypracovali architekti František Fiala a Vladimír Wallenfels. Puristický vzhled a velké plochy cihlových stěn dodávají Domu umění výrazný architektonický znak, díky kterému budova vyčnívá z okolní zástavby. Dům umění dodnes patří mezi skvosty ostravské moderní architektury. Svou kvalitou a krásou stále budí pozornost zahraničních návštěvníků i vystavujících umělců.
 
Galerie výtvarného umění v Ostravě sídlí v Domě umění od svého založení v roce 1952. V roce 2008 byly administrativní zázemí, knihovna a část depozitáře přesunuty do vily na Poděbradově ulici. Ačkoliv jsou všechny místnosti Domu umění využity pro prezentaci vlastních i zapůjčených expozic, budova je dnes svou rozlohou nedostačující a galerii nedovoluje využít veliký sbírkový potenciál pro prezentační a vzdělávací potřeby. Galerie výtvarného umění v Ostravě proto chystá přístavbu budovy s názvem Bílý stín. Přístavba architektonicky naváže na budovu Domu umění, který se stane vstupní bránou do nového kulturního komplexu.

V současné době jsou v Domě umění GVUO k vidění výstavy Leopold a Paul Kupelwieserové, Fernandéz de Cordóva & Roda – Casas, McCullough Mulvin Architects – Laboratoř přírody. Geologie / Biologie a další část z cyklu výstav Eduarda Ovčáčka / Grafika je dar / Partitury k opeře Leoše Janáčka Z mrtvého domu.  Expozice jsou otevřeny denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. K vidění budou do 5. června 2016. Plné vstupné na všechny výstavy činí 70 korun a zlevněné 30 korun, volný vstup v neděli je zachován.

redakce Ostrava Online 

« zpět do rubriky