Držíme spolu, hlásají fotografie Jindřicha Štreita, které právě doputovaly do Bílovce

Pátek, 2. 2. 2018, 9:11 - V úterý 6. února bude v kostele sv. Mikuláše v Bílovci zahájena výstava fotografií mezinárodně uznávaného mistra sociálního dokumentu Jindřicha Štreita. Unikátní putovní výstavu Držíme spolu – Příběhy pořádají knihkupectví MonAmi, Asociace rodičů dětí postižených mozkovou obrnou a město Bílovec.

„Snímky znázorňující hendikepované děti a jejich blízké, kteří se každý den potýkají s těžkou životní situací, budou k vidění až do 7. března v knihkupectví MonAmi na Slezském náměstí a v kostele sv. Mikuláše. Výtěžek z dobrovolného vstupného věnujeme na léčbu dětí ve vigilním kómatu," říká spolupořadatelka výstavy a majitelka knihkupectví MonAmi Jana  Vařáková a upřesňuje, že knihkupectví výstavy pořádá pravidelně. Tato je však ojedinělá právě díky charitativní spolupráci s Asociací rodičů dětí postižených mozkovou obrnou. „Obvykle oslovujeme výtvarníky z Bílovecka, Ostravska i Opavska, tentokrát jsem využila osobního setkání s fotografem Jindřichem Štreitem. Vážím si jeho dokumentární fotografické tvorby, která má silnou sociální linku a působí velmi opravdově. Projekt Držíme spolu – Příběhy je vyprávěním o společném úsilí rodičů a dětí neustále zlepšovat kvalitu života daného postižením," dodává Jana Vařáková.

„Město ze svého rozpočtu již několik let pravidelně poskytuje finanční příspěvky mnoha organizacím zabývajícími se hendikepovanými. Podpora zmíněné výstavy je další snahou vedení města, jak upozornit na tuto problematiku," konstatuje starosta města Pavel Mrva a poznamenává, že například před dvěma roky byl na tyto účely věnován i výtěžek dobrovolné sbírky, kterou vedení města zorganizovalo v rámci Martinského trhu.

„Snažíme se na starosti a problematiku dětí s dětskou mozkovou obrnou poukazovat kromě jiného prostřednictvím této celoroční putovní výstavy, která je prezentována kalendářem mezinárodně uznávaného mistra sociálního dokumentu, profesora Jindřicha Štreita,“ objasňuje ředitelka Asociace rodičů dětí postižených mozkovou obrnou Hana Semenyšinová z Bílovce. „Je to jedna z forem, jak pomoci rodičům, kteří se dostali do těžké situace při narození postiženého dítěte nebo po těžkých úrazech s poraněním mozku. Získáváme finanční příspěvky na speciální neurorehabilitační cvičení, které zdravotní pojišťovny nehradí. Děti s dětskou mozkovou obrnou nebo jiným postižením potřebují pravidelnou a prakticky každodenní rehabilitaci, která příznivě ovlivňuje další rozvoj dítěte a ve svém důsledku vede ve vyšším věku ke kvalitativně lepšímu způsobu života. Máme už 220 členů, ale přicházejí další přihlášky," pokračuje žena, která je matkou devítileté dcery se stejným postižením. „Natálka se vernisáže také zúčastní. Zatím na žádné nechyběla a už se moc těší i na tu bíloveckou," usmívá se Hana Semenyšinová a srdečně zve na výstavu.

Lenka Gulašiová

« zpět do rubriky