Drsný a syrový příběh Velký sešit míří do Divadla Petra Bezruče

Středa, 20. 9. 2017, 12:57 -

První inscenací nové sezóny v Divadle Petra Bezruče bude divadelní adaptace kontroverzního románu Velký sešit Agoty Kristofové. Režie se ujal oceňovaný slovenský režisér Marián Amsler. V hlavních rolích dvou bratrů se představí Ondřej Brett a Milan Cimerák. Silný příběh sledující zrod zla a ohebnost morálních pravidel bude mít premiéru 22. září. 

Dvojčata Lucas a Claus jsou teprve malí chlapci, a už jsou nuceni každodenně se vyrovnávat se surovostí a cynismem světa zmítaného válkou.

Jak si s tím poradí? Rozhodnou se být cynickými a surovými taky. Kontroverzní příběh vycházející z knižní trilogie švýcarské autorky maďarského původu Agoty Kristofové bude u Bezručů režírovat oceňovaný slovenský režisér Marián Amsler.

První román, Velký sešit, který vydala Agota Kristofová roku 1987, měl celosvětový úspěch. Příběh dvojčat vyrůstajících za války na maďarském venkově se v dalších dílech trilogie, které dostaly název Důkaz a Třetí lež, rozvíjí a značně komplikuje – čtenář je v nich neustále znejišťován v tom, co je pravda a čemu (a komu) má vlastně věřit.

V Divadle Petra Bezruče vycházejí tvůrci z celé trilogie, jejíž první díl se stal předlohou ke stejnojmennému filmu, který získal hlavní ocenění na 48. filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 2013. Režiséra Mariána Amslera přitahovala na inscenování Velkého sešitu zejména nejednoznačnost předlohy: „Agota Kristof sa pohráva s čitateľom, pravda nikdy nie je to, čo sa zdá byť pravdou, realita má viacero vrstiev, odbočiek a zákutí. S hrôzou, možno so zdesením sledujeme príbeh dvoch chlapcov a ich boj o prežitie počas druhej svetovej vojny, lenže potom je naše vnímanie zneistené, naozaj sú chlapci dvaja? Naozaj sa tento príbeh stal? Ak áno, ktorá verzia sa najviac približuje skutočnosti?“ říká Amsler a dodává: „Veľký zošit, Dôkaz, Tretie klamstvo sú časti trilógie, kde nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá.

Divák sa v tom môže ľahko prestať orientovať, veľa vecí si možno bude musieť domyslieť a vytvoriť si vlastnú verziu udalostí. Nie je to dojímavý príbeh s happy endom. Je to príbeh, ktorý stojí niekde v pozadí a každý k nemu musí zaujať nejaký vlastný postoj. Je to doslova dobrodružstvo textu.“ V hlavních rolích bratrů Lucase a Clause se představí Ondřej Brett a Milan Cimerák.

V dalších rolích se objeví Kateřina Krejčí, Markéta Haroková, Jakub Burýšek, Dušan Urban, Vojtěch Říha, Michal Sedláček a další. Inscenátoři vycházeli z překladu Sergeje Machonina, Jana Machonina a Drahoslavy Janderové.

Autorkou dramatizace je Marie Špalová, která je zároveň dramaturgyní inscenace (spolu s Kateřinou Menclerovou). Autorkou výpravy je jedna z nejoceňovanějších slovenských scénografek Marija Havran a pod hudbou k inscenaci je podepsán Mario Buzzi. Režisér Marián Amsler vystudoval divadelní dramaturgii a režii na bratislavské VŠMU, spoluzakládal pražské divadlo Letí, kde stále režíruje, čtyři roky umělecky vedl brněnské HaDivadlo a v současnosti je uměleckým šéfem bratislavského divadla Astorka. Jeho inscenace byly několikrát oceněny nejprestižnější slovenskou divadelní cenou Dosky. U Bezručů před sedmi lety režíroval komedii Limonáda.

redakce Ostrava Online

« zpět do rubriky