Dražický kodex si mohou lidé prohlédnout jen po malých skupinách

Středa, 17. 5. 2017, 18:25 - Na výstavě Ostrava nevídaná, která se v Ostravském muzeu koná k oslavě 750. výročí první písemné zmínky o městě, je ode dnešního dopoledne vystaven další vzácný originál. Je jím Dražický kodex, který byl sepsán před rokem 1343 pro biskupa Jana IV. z Dražic, jehož součástí je „Vypravování o zlých letech po smrti krále Přemysla Otakara II.“ V něm se nachází významná písemná zmínka o Moravské Ostravě.

Dražický kodex je v majetku Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze a uchovává jej Archiv Pražského hradu. Obsahuje 198 listů o rozměrech 341 x 263 mm. Text je psaný ve dvou sloupcích gotickou minuskulou. Kromě Vypravování o zlých letech je v Dražickém kodexu např. i Kosmova kronika a dílo Prvního Kosmova pokračovatele.

Vzácná písemnost je v Ostravském muzeu vystavena od středy 17. do neděle 21. května. Zájemci si ji mohou prohlédnout od středy do pátku od 9 do 17 hodin, v sobotu od 9 do 13 hodin a v neděli od 13 do 17 hodin.

Místnost s Dražickým kodexem bude přístupná návštěvníkům v malých skupinkách, maximálně po pěti osobách. Musí být zachována teplota v místnosti i její vlhkost, aby nemohlo dojít k poškození písemnosti.



redakce Ostrava Online

 

« zpět do rubriky